Johannis felszólította a kormányt, mondjon le az „adóügyi felfordulásról”

Krónika 2017. november 02., 14:15

Klaus Johannis államfő szerint a kormány által kilátásba helyezett adóügyi intézkedések még több bonyodalmat fognak okozni ahelyett, hogy megoldanák a problémákat.

Fotó: Presidency.ro

„Az intézkedéscsomag valójában nem adóügyi forradalomhoz vezet, hanem véleményem szerint adóügyi felfordulás lesz belőle” – jelentette ki a Cotroceni-palotában újságíróknak nyilatkozó államfő. Az elnök szerint a tervezett intézkedések csak még több bonyodalmat fognak okozni ahelyett, hogy megoldanák a problémákat.

Klaus Johannis szerint a román balliberális kormány „úgy viselkedik, mint az az ember, aki minél többet keres, annál inkább eladósítja magát”. „Ez a magatartás kontraproduktív” – idézte az Agerpres hírügynökség a Mihai Tudose vezette kabinet pénzügyi és adópolitikáját éles hangon bíráló államfőt.

Johannis egyúttal felkérte a kormányt, mondjon le a tervezett adóügyi intézkedésekről, ezek ugyanis szerinte bizalmatlanságot és bizonytalanságot keltenek.

„Kérem a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta kormánykoalíciót, tegyen bizonyságot felelősségtudatról, és mondjon le erről a fajta adópolitikáról, mert az bizalmatlanságot, bizonytalanságot kelt, és nem szolgálja senkinek a javát” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában. Az államfő ugyanakkor óvatosságra intette a politikai döntéshozókat, figyelmeztette őket, hogy „ne vigyék bele az országot egy olyan adóügyi kalandba, amelyiknek szomorú vége lesz”.

A jobbközép államfő kitért arra, hogy a gazdasági növekedés fő hajtóereje jelenleg a fogyasztás, ám ez a fajta bővülés hosszú távon általában nem tartható. Kifogásolta, hogy hiányoznak a befektetések, és ez aggodalomra ad okot. Arra figyelmeztetett, hogy húsz százalékkal csökkent a külföldi beruházások értéke az elmúlt évhez képest, és a közberuházások is visszaestek. Az államfő szerint furcsa helyzet állt elő az adóbevételek tekintetében is. „A gazdaság nő, az adóbevételek azonban csökkennek. Ahelyett, hogy több pénz legyen az államkasszában, érdekes módon kevesebb van” – fogalmazott, hozzátéve, az is aggodalomra adhat okot, hogy bár a GDP-növekedés rekordmértékű, az ország adóssága is ugyanilyen mértékben nő.