Ellenzik a törvényfoldozást: pozitívumokat is tartalmaznak az egészségügyi módosítások

Bíró Blanka 2017. november 02., 13:13

Tartózkodtak az RMDSZ képviselői szerdán az egészségügyi törvény módosításáról zajló szavazáson, a szövetség szerint ugyanis új jogszabályra van szükség. Vass Levente képviselő a Krónikának elmondta: pozitívumokat is tartalmaz a tervezet.

Fotó: Sándor Csilla

Teljesen új, betegközpontú egészségügyi törvényre lenne szükség, nem pedig arra, hogy a hatályban lévő, több mint tízéves jogszabályt toldozgassák-foldozgassák – ezzel magyarázta Vass Levente Maros megyei parlamenti képviselő, hogy az RMDSZ képviselőházi frakciója tartózkodott szerdán a törvény újabb módosítását célzó tervezet megszavazásakor.

A 2006/95-ös számú, az egészségügyi reformot előíró törvényt módosító javaslatot 222 támogató szavazattal és 56 tartózkodással fogadta el az alsóház döntéshozó kamaraként.

Vass Levente a Krónikának elmondta: bár a szövetség politikusai már a szakbizottságokban tartózkodtak a szavazástól, mégis aktívan részt vettek a módosítások jobbá tételét célzó vitákon, arra törekedtek, hogy ha már sor kerül a változtatásra, az legyen a lehető leghatékonyabb.

Ez a törvény tizenegy év alatt már számtalan módosításon átesett. Holott teljesen új jogszabályra lenne szükség”

– hangsúlyozta a szövetség marosvásárhelyi politikusa, aki egyébként ezt parlamenti felszólalásában is megfogalmazta.

Vass Levente parlamenti képviselő Fotó: Boda L. Gergely

Vass Levente ugyanakkor kifejtette: a tervezetnek nemcsak vitatható, hanem pozitív cikkelyei is vannak, ilyen például az az előírás, miszerint a nem sürgősségi kórházak sürgősségi osztályai is – például a székelyudvarhelyi vagy a kézdivásárhelyi intézmény – elszámolhassák a géppark karbantartásával járó nagyobb kiadásokat, amelyeket nem az egészségbiztosítási pénztár, hanem a minisztérium finanszíroz.

Az elfogadott tervezet szerint továbbá nemtől függetlenül 67 év a nyugdíjkorhatár az orvosok esetében, akik ugyanakkor az általános nyugdíjtörvény alapján is kérhetik, hogy kivonulhassanak a munkaerőpiacról.

Az egyetemi professzorok esetében 70-ről 75 évre emelték a korhatárt, ameddig dolgozhatnak. Vass Levente elmondta: az RMDSZ több erdélyi magyar orvos véleményét is kikérte ez utóbbi témával kapcsolatban, a vélemények pedig megoszlanak, ezért ebben a kérdésben nem is foglaltak állást. Előnyöket és hátrányokat is fel lehet sorolni: például ha egy háziorvos nyugdíjba vonul, és nincs ki átvegye a praxisát, jól jön, ha még néhány évig dolgozhat, elláthatja a betegeket. Ezzel szemben az egyetemi klinikákon egyszerűen nincs hely a fiatal alkalmazottaknak, ha a professzorok pluszéveket vállalnak.

A képviselő azt is elmondta: a módosítás másik pozitív hozadéka, hogy lehetővé teszi a különböző kórházi osztályok vagy kórházak összevonását.

A tervezet ugyanakkor szabályozza az intézmények besorolási szintjét aszerint, hogy helyi, megyei, regionális vagy országos érdekeltségűek.

Fotó: Sándor Csilla

Az országos érdekeltségű kórházak létrehozására épp a módosított jogszabály alapján lesz lehetőség: az új intézmény kiválósági központként fog működni a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem mellett. Az elfogadott javaslat ezenkívül kitér a magánkórházak létrehozásának és működésének feltételeire is.