Újabb bírálat az ortodox egyháznak a csecsemővel durván bánt pópa miatt

Krónika 2017. november 01., 15:27

Eljárást indított a Brăila megyei rendőr-főkapitányság, miután a közösségi hálón megjelent egy videófelvétel, amelyen jól látszik, amint Traian Mazăre ortodox pap durván bánik egy kisbabával keresztelő közben.

Képünk illusztráció Fotó: Crestinortodox.ro

Laura Dan rendőrségi szóvivő az Agerpres hírügynökségnek szerdán elmondta, a felvételek alapján hivatalból indítottak eljárást, azt vizsgálva, bűncselekménynek minősül-e az eset. A felvételek miatt az alsó-dunai ortodox érsekség sajnálatát fejezte ki a „szolgáló pópa nem megfelelő viselkedése miatt”, elnézést kérve a családtól és a hívektől, ugyanakkor bejelentették, ők is kivizsgálást indítanak az ügyben.

A bánásmód és az egyházi szertartás miatt ismét sokan illetik kritikával a román ortodox egyházat, amely nem először kerül bírálatok kereszttüzébe a keresztelői alámerítés miatt. Szeptemberben egy Iași megyei településen egy csecsemő életét vesztette, amikor a görögkeleti szertartás szerinti keresztelőn a pap háromszor a víz alá merítette az egy hónapos gyermeket. Negyedórával a szertartás után, még a templomban a baba rosszul lett, leállt a légzése és szívműködése, és noha többen – a lelkész és a kiérkező rohammentők – megpróbálták újraéleszteni, nem tudták megmenteni az életét.

Miközben a boncolás során nem sikerült megállapítani a halál okát, és az ügyet a rendőrség vizsgálja, az egyház álláspontja szerint a lelkész az előírások szerint vezette le a keresztelőt. Marian Timofte, a moldvai érsekség szóvivője közölte, a történtek ellenére ragaszkodnak az egyházi kánonban előírt alámerítéshez.

Közösségi fórumokon azonban sokan barbár szokásnak nevezték, hogy pár hónapos gyerekeket teljesen a víz alá nyomnak, szerintük más felekezetekhez hasonlóan az ortodox papoknak is csak egy kevés vizet kellene önteniük a megkeresztelendők fejére.

Hasonló esetre egyébként néhány évvel ezelőtt Nagyszebenben és a Moldovai Köztársaságban is volt már példa, de lelkészeket eddig nem vontak felelősségre.

Harminc napra eltiltották a papi szolgálattól azt a brăilai pópát, aki keresztelési szertartás közben igen durván bánt egy csecsemővel – tájékoztat közleményében az alsó-dunai ortodox érsekség. Az idézett forrás szerint az érsekség fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a brăilai pap ügyében, és megállapította, hogy Traian Mazăre „tettei nem voltak helyénvalóak”, „helytelen magatartást” tanúsított, ezért harminc napra eltiltják a papi szolgálattól. Ezt megelőzően az érsekség sajnálatát fejezte ki a „pap nem megfelelő viselkedése miatt”, és elnézést kért a családtól, valamint a hívektől. Az ügyben a megyei rendőr-főkapitányság is vizsgálatot indított.