Összefogtak a betegek és az orvosok, együtt tüntetnek

Bíró Blanka 2017. november 01., 12:54

Szolidaritás az egészségért elnevezéssel koalíciót hoztak létre a háziorvosokat, a különböző krónikus betegeket, a kismamákat és a gyermekmentő egyesületeket tömörítő szervezetek.

Fotó: Veres Nándor

A kilenc civil szervezet által alakított koalíció illetékesei bejelentették:

nagyszabású tiltakozó akciókat szerveznek, arra próbálják ráirányítani a figyelmet, hogy az egészségügyi alapellátás olyan krízishelyzetbe került, ami már az emberek egészségét veszélyezteti.

Şereş Lucia, a háziorvosi szövetség Kovászna megyei elnöke lapunknak elmondta, csütörtökön 11 órakor minden megyében a prefektúra, valamint az egészségbiztosítási pénztár székháza elé vonulnak, majd november 15-én Bukarestben vonulnak fel az orvosok és a betegek alapvető változtatásokat követelve a háziorvosi rendszerben.

A lehető legkomorabb és legsürgetőbb vészharangot kongatjuk, hogy az utolsó órában mentsük meg, ami még menthető, hiszen az elmúlt 25 év hazai egészségpolitikájában a beteg érdeke egyáltalán nem számított.

A háziorvos ma már ritkaságnak számít, és bár a lakosság egészségügyi hozzájárulása folyamatosan növekedett, az alapellátásban tevékenykedő orvosokat egyre rosszabbul fizetik” – hangsúlyozta Marina Pîrcălabu, a háziorvosok szövetségének országos elnöke.

{K1}

A koalíció tagjai szerint a háziorvosi ellátás lényeges, hiszen ők jelentik az első találkozási pontot a beteg és az egészségügyi rendszer között, ugyanakkor megfelelő körülmények között a megelőzésben is hatalmas szerepük lehet. Şereş Lucia hozzátette, országos szinten egyezség született arról, hogy a csütörtöki tüntetésen tájékoztatnak részletesen a követeléseikről.