Nem drágul a földgáz, jövőre marad a beígért áremelés

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2017. november 01., 10:43

Ebben az évben valószínűleg nem emelkedik a földgáz ára – erősítette meg a Krónika megkeresésére Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) nemrég kinevezett alelnöke.

Emlékeztetett, hogy a hatóság október 20-án ülésezett, és akkor módosították az árszámítási módszertant, mert volt a szabályozásban néhány olyan megfogalmazás, amely alapján nem volt teljesen nyilvánvaló, hogy milyen feltételek mellett igényelhetik a szolgáltatók az ár növelését.

A módosított jogszabály néhány napja jelent meg a Hivatalos Közlönyben, a szolgáltatóknak pedig ez alapján kell kérniük a díjszabás esetleges újraszámolását.

Most várjuk, hogy a gázszolgáltatók benyújtsák a kéréseket, meg kell indokolniuk a drágítás szükségességét, ezeket a kéréseket elbírálja a hatóság.

Ez egy hosszabb procedúra, így valószínűleg az év végéig már nem kerül sor semmilyen módosításra. De bármi megtörténhet” – fogalmazott Nagy-Bege Zoltán.

Fotó: Hargita Megye Tanácsa sajtószolgálata

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy ha mégis bekövetkezik a drágítás, mekkora emelésre lehet számítani, kifejtette, a jelenlegi piaci árak a márciusi helyzethez képest, amikor a most érvényben levő díjszabást jóváhagyták, 5-6 százalékos emelkedést mutatnak. Korábban különben – amint arról beszámoltunk – éppen 6 százalékos áremelést vetítettek előre.

Szeptemberben még úgy tűnt, hogy már október elsejétől nagyobb összegű számlát hoz a postás, de végül az illetékesek úgy döntöttek, hogy csak november elsejétől drágítanak.

Az ANRE élén azonban közben vezetőváltás is történt a jogszabályi módosítások mellett. A napokban pedig Iulian Iancu képviselő, az ANRE tevékenységét górcső alá vevő parlamenti bizottság elnöke már úgy nyilatkozott, hogy

a télen biztosan nem lesz áremelés a földgázpiacon, a szakhatóság alig márciusban, „a téli csúcs lejárta után” veszi fontolóra az esetleges drágítást.

Mint ismeretes, Románia 2011-ben az Európai Bizottsággal, a Világbankkal, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött szerződésben vállalta az energiaárak liberalizációját, a földgázpiacon ez 2017. április elsején zárult le. Miközben addig megawattóránként 60 lejben szabályozta a kormány a belföldi kitermelésű földgáz árát, a 2018 márciusáig megkötött szerződésekben a földgáz 71,76 lejes megawattóránkénti áron szerepel. A legfrissebb statisztikák szerint 3,5 millió lakossági földgázfogyasztó él Romániában.