Volt hírszerzőtiszt: ellenzéki politikusokat figyelt meg a SRI

Balogh Levente 2017. október 31., 17:52

A 2009-es elnökválasztás idején a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) operatív egységei folyamatos megfigyelés alatt tartották az ellenzéki politikusokat, és jelentést adtak róluk a SRI első igazgató-helyettesének – állította Daniel Dragomir volt SRI-ezredes.

Fotó: Barabás Ákos

Dragomir – akit hétfőn ismét meghallgatott a választáson elkövetett állítólagos csalásokat vizsgáló parlamenti bizottság – hétfőn este az Antena 3 hírtelevízióban azt állította, Florian Coldea, a SRI akkori első igazgatóhelyettese közvetlen kapcsolatban állt az ellenzéki politikusokat megfigyelő egységek vezetőivel. Megjegyezte:

a SRI nem avatkozott bele közvetlenül a választásokba, de folyamatosan megfigyelte az ellenzéki vezetőket.

A volt SRI-tiszt egyben arra is utalást tett, hogy a választás végeredményét manipulálhatták. Rámutatott: a B1 hírcsatorna urnazáráskor, este kilenc órakor közzétett egy exit pollt, amely szerint az eredmény 50,4 – 49,6 volt, a külföldön élő románok szavazatai nélkül. Ez állítólag az este hét órás állásra vonatkozott, ugyanakkor később kiderült, hogy ez a hivatalos végeredmény is, amely már a külföldi románok voksait is tartalmazza.

Mint arról beszámoltunk, a bizottságot azt követően hozták létre, hogy Dan Andronic újságíró azt állította: a választások estéjén Gabriel Oprea későbbi belügyminiszter lakásán több akkori vezető – többek között George Maior, a SRI igazgatója, első helyettese, Florian Coldea, illetve Laura Codruţa Kovesi akkori legfőbb ügyész, a DNA mai főügyésze –, is összegyűlt, céljuk pedig az volt, hogy a végül valóban győztesnek hirdetett Traian Băsescu nyerje meg a választást. Dragomir szerint a „válságstáb" célja az volt, hogy megakadályozza a külföldön leadott szavazatok újraszámolását.