Ismét aranyérmes a kutyafogathajtó óradnai katolikus pap

Bede Laura 2017. október 31., 16:38

Edzéssel és imával készül fel a megmérettetésekre Kiss Attila római katolikus pap, aki aranyéremmel tért haza az ausztriai nemzetközi kutyafogathajtó versenyről. 

Fotó: Facebook/Dragoș Hârjoabă

Rangos nemzetközi kutyafogathajtó versenyen ért el első helyezést a Beszterce-Naszód megyei Óradnán élő Kiss Attila római katolikus pap. „A hétvégén az ausztriai Reingers településen szervezett megmérettetésen első alkalommal indultam román klub színeiben. A B1 kategóriában (hat kutyával) aranyérmet nyertem” – mondta el a Krónika megkeresésére Kiss Attila.

A versenybe először neveztek be Romániából, a Beszterce-Naszód megyei Sleddog Sportklub képviseletében Kiss Attila mellett Bogdan Berende is indult, aki második helyezést ért el a D1 kategóriában (két kutyával). A tisztelendő atya legközelebb a november 16–19. között az olaszországi Selvazzano Dentro településen szervezett FISTC Cart Európa-bajnokságon vesz részt.

Mint kifejtette,

a természetben intenzívebb Isten jelenléte, a kutya pedig a természet része, sőt az edzések is a szabadban zajlanak. Így ér össze a két út, a hivatás és a sportűzés.

Kiss Attila lapunknak korábban elmondta, a különböző fajta megmérettetésekre összetett edzési tervet szokott kialakítani. A felkészülés első lépése a kutyák izomzatának felépítése rövid távú futással és nehéz súlyok húzásával. Ezután három-négy hetenként megduplázza az edzőtávot, így amire leesik az első hó, a kutyák már hét kilométereket futnak le. Ekkor még nem olyan gyorsak és kitartóak, de az első havazás után elkezdi a gyorsasági tréningeket, amelynek köszönhetően sokat fejlődnek a kutyák.

A sportoló szerint az időben elkezdett edzés célja, hogy az európai versenyek és világbajnokságok idejére a szibériai huskyk a csúcsteljesítményt hozzák. Mint arról korábban beszámoltunk, Kiss Attila idén márciusban szintén aranyéremmel tért haza a szófiai nemzetközi kutyafogathajtó versenyről, a februárban szervezett olaszországi FISTC sprint kutyaszánhajtó világbajnokságon első helyet szerzett hatkutyás szibériaihusky-fogattal, valamint korábban kétszer volt Európa-bajnok, és egyszer a világbajnokságon második helyezést ért el.