Adócsalással gyanúsítja az ügyészség a rekordgyedre jogosult nagyszebeni apukát

Krónika 2017. október 31., 16:11

Adócsalás miatt vizsgálódnak a nagyszebeni édesapa ellen, aki 35 ezer eurós gyereknevelési díjat (gyed) vett fel. Ion Veştemean Szeben megyei törvényszéki főügyész kérte az ügy felülvizsgálatát.

Fotó: Kristó Róbert

A főügyész elmondta, hogy miközben az egyik beosztottja lezárta az ügyet, ő úgy vélte, hogy nem megfelelő a döntés és felülvizsgálatot kért, a bíróság pedig jóváhagyta a döntést. „Jelenleg kivizsgálás alatt van az ügy. Én úgy értékeltem, hogy nem végeztek alapos vizsgálatot, amikor a lezárásáról döntöttek. Egyelőre semmilyen minősége nincs az ügyben, nem is vádlott, nem is gyanúsított, ügyvezetőként elkövetett adócsalás ügyében vizsgálódunk” – nyilatkozta kedden az Agerpres hírügynökségnek az ügyész.

Arra a kérdésre, hogy csak azután kezdtek-e vizsgálódni, miután kiderült, hogy jelentős összegű gyereknevelési díjatkap a férfi, az ügyész igennel válaszolt.

A férfi esetét az országos adóhatóság is vizsgálta. Májusban Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter azt mondta, hogy akkoriban nem a nagyszebeni férfi volt az egyetlen, aki 35 ezer eurós pótlékban részesült, hanem több személy is ebben a helyzetben volt.

2016 októberében egy nagyszebeni üzletember kapta a Romániában addig kifizetett legnagyobb gyermeknevelési díjat. Ioan Boţa, a szociális szolgáltatások Szeben megyei ügynökségének igazgatója egy évvel ezelőtt közölte, az édesapa 35 ezer eurónak megfelelő összeget kapott.