Kálvin Jánosról nevezik el a kolozsvári Farkas utcai templom előtti teret

Kiss Előd-Gergely 2017. október 31., 15:13

A reformáció 500. évfordulójának tiszteletére Kálvin Jánosról nevezik el a kolozsvári Farkas utcai templom és a Református Kollégium közti teret – közölte lapunkkal kedden a kincses városi polgármesteri hivatal sajtóirodája.

A tér Piațeta Jean Calvinra (Kálvin János tér) történő elnevezését Gergely Balázs kolozsvári önkormányzati képviselő kezdeményezte, az RMDSZ frakciójának támogatásával. Gergely Balázs közösségi oldalán bejelentette: a javaslattervezetet október 8-án iktatta a városházán, egyben azt is kérve, hogy az Eötvös (ma Constanța) utca első szakasza a jövőben Luther Márton nevét viselje.

„Ez utóbbi javaslatot megvalósíthatóságát jelenleg mérlegelik az illetékesek. Ezúton szeretném megköszönni Emil Bocnak, Kolozsvár polgármesterének a város protestáns közösségei irányába tett gesztusát. Hasonlóképpen köszönöm Ft. Kató Béla és Ft. Adorjáni Dezső püspök urak támogatását, valamint Oláh Emese alpolgármester asszonynak, Ballai Zoltánnak és Fehér Attila lelkipásztoroknak az ügyben nyújtott segítségét” – írta bejegyzésében Gergely Balázs.

Az RMDSZ is közleményben adott hírt a térkeresztelőről, hozzáfűzve, hogy a Farkas utcai református templom és a Református Teológiai Líceum által behatárolt, a Szent György-szobor körüli tér akkor viselheti ténylegesen Kálvin János nevét, ha az erre vonatkozó tanácsi határozatot megszavazza a városi képviselő-testület.

Ennek alighanem ezúttal nem lesz akadálya, ugyanis a kolozsvári polgármesteri hivatal közleményében egyúttal a protestáns egyházakat is üdvözölte a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

Mint írják, a protestáns reformáció 500. évfordulója kiváló alkalom arra, hogy „megtiszteljék” Kálvin Jánost, aki meghatározó szerepet töltött be Európa spirituális életében. Ugyanakkor emlékeztetnek: az 1509 – 1564 között élt francia katolikus lelkész, aki előbb a lutheránusokhoz csatlakozott, majd utána hirdette saját tanait, az egyik legnagyobb teológusa volt a 16. századnak. „Teológiai munkássága és az egyházban kifejtett tevékenysége a vallásalapítók körébe emeli” – olvasható a közleményben.

A polgármesteri hivatal ugyanakkor a kolozsvári református egyház építettörökség-megőrző erőfeszítéseit is méltányolja, értékelve, hogy felújították és karbantartották a belvárosi történelmi műemlék épületeket. Az önkormányzat tételesen felsorol 14 belvárosi műemlék épületet, amelyet a református egyház állított helyre.