Eltitkolta az MPP Maros megyei alelnöke, hogy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

Szucher Ervin 2017. október 31., 13:06

A Magyar Polgári Párt (MPP) országos vezetősége és a Maros megyei prefektúra sem értesült megfelelő időben arról, hogy Berki Ferenc tanácsost – az MPP Maros megyei alelnökét – 9 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság adócsalás miatt.

Berki Ferencet kizárták az erdőszentgyörgyi tanácsból Fotó: Gligor Róbert László

A helyi tanács Csibi Attila polgármester kezdeményezésére egyetlen ellenszavazat és egy tartózkodás mellett kiiktatta soraiból Berki Ferencet, akiről a városházán a közelmúltban véletlenszerűen tudták meg, hogy adócsalás miatt a múlt év decemberében elítélték.

Az MPP országos elnöke, Biró Zsolt is mindössze egy nappal az erdőszentgyörgyi tanácsülés előtt szerzett tudomást Berki 2010-re visszanyúló bűnügyéről. A tanácsi határozatot illetően Biró lapunknak elmondta,

amennyiben Berki valóban vétkezett, vállalnia kell a következményeket. Ha ennek ellenkezője igaz, akkor a közigazgatási bíróságon fellebbezik meg a képviselői testület döntését.

Később az MPP közleményben is reagált a megyei elnök körül kialakult botrányra. Ebben az országos elnökség álláspontját ismertetik, miszerint minden tisztségviselő esetében megengedhetetlen, hogy bűnözők, elítéltek képviseljék a választópolgárokat. „Az erdőszentgyörgyi önkormányzat Berki Ferenc mandátumának megvonása tárgyában hozott határozata kapcsán a törvény és említett elvi álláspontunk figyelembevételével hozzuk meg döntésünket, éppen ezért az ügy tisztázására kértük az érintettet” – olvasható a közleményben.

A közigazgatási törvényességet felügyelő prefektúra sem tudott Berki bűnügyéről. Lucian Goga kormánymegbízott lapunktól szerzett tudomást az ítéletről és az azt követő határozatról. A prefektus időt kért ahhoz, hogy jogászaival tanácskozva álláspontot tudjon megfogalmazni.

Berki Ferenc, aki érintettként nem szavazott a tanácsból való kizárásáról, úgy érzi, igazságtalanság érte, amikor a szentgyörgyi önkormányzat a „szekeret a lovak elé helyezte”, és egy olyan ügyben döntött, amiben semmiféle illetékességgel nem rendelkezik.

Nem loptam, nem öltem, mások miatt adósságot halmoztam fel a cégem által, amit az ítéletnek megfelelően elkezdtem részletekben törleszteni.

Nem kell hetente jelentkeznem a rendőrségen, bármikor átléphetem az országhatárt. A bíróság az adó megtérítéséről rendelkezett, nem a közügyek gyakorlásának eltiltásáról” – szögezte le a lapunknak nyilatkozó politikus.

Berki szerint tanácsosi mandátuma fölött csak a bíróság, esetleg a prefektus rendelkezhet. A politikus ugyanakkor a polgármester leszámolási kísérletét érzékeli Csibi Attila indítványában. Szerinte az RMDSZ-es elöljárót az zavarja a leginkább, hogy magyar érzelmű cigányként képes volt maga és a polgári párt mögé állítani Erdőszentgyörgy cigányságát. A rasszizmussal vádolt polgármester alaptalannak és nevetségesnek tartja az ellene felhozottakat.