Tăriceanu: kiadáscsökkentések lesznek, elbocsátások nem

Krónika 2017. október 31., 08:45

Felmerült az általános költségek csökkentésének szükségszerűsége a koalíciós pártok vezetőinek részvételével zajlott egyeztetésen, elbocsátásokról azonban nincs szó – hangsúlyozta Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke.

A koalíciós pártok vezetői és Mihai Tudose miniszterelnök a jövő évi költségvetésről egyeztettek hétfő este. „Igen, lehetséges, hogy bizonyos kiadásokat csökkenteni fogunk, de elbocsátások nem lesznek. (...) Ilyesmiről nem esett szó, viszont felső határt kell szabnunk az anyagi költségeknek, mert szükségünk van a pénzre, például azért, hogy befektetéseket eszközöljünk” – fogalmazott a kisebbik kormánypárt elnöke.

Tăriceanu hozzátette, a jövő évi költségvetés prioritásai közé tartozik az infrastrukturális és más jellegű befektetések finanszírozása.

„Az egészségügyben, az oktatás terén és más területeken is szükség van olyan befektetésekre, amelyek az állampolgárok életminőségének javulásához vezetnek majd” – idézte a szenátus elnökét az Agerpres hírügynökség. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke arról számolt be, hogy novemberben terjesztik a parlament elé a 2018-as költségvetésről szóló törvény tervezetét, és vélhetően még november végén vagy december első napjaiban elfogadják azt. Dragnea azt mondta, vállalják a felelősséget azért, amiért „kis késéssel” kerül a törvényhozás elé a tervezet.

„Az a fontos, hogy előbb fogadjuk el a tervbe vett intézkedéseket, a törvénytervezetnek ugyanis ezeket is magában kell foglalnia. Úgy gondolom, hogy november folyamán benyújtjuk a tervezetet a parlamentnek, és november végén, december első napjaiban a költségvetést el kell fogadni” – nyilatkozta a PSD-elnök, hozzátéve, hogy idén és jövőre is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány. Dragnea arról is beszélt, hogy az adótörvénykönyvet érintő módosításokat a kormányülést követően ismertetik, és kormányrendelettel fogadják majd el.

Újságírói kérdésre válaszolva a szociáldemokrata pártelnök kijelentette, nem tartja valószínűnek, hogy a 2 000 lej alatti bérek adómentesítésére vonatkozó intézkedés életbe lép 2018-ban, de – mint mondta – a bejelentett adóügyi intézkedéseknek „majdnem ugyanez lesz a hatásuk”. Dragnea ugyanakkor azt is megerősítette, hogy 2018. július 1-jétől 1 100 lejre nő a nyugdíjpont értéke.