Felmentették Traian Băsescu egykori jobbkezét

Balogh Levente 2017. október 30., 17:46

Nem jogerősen felmentette hétfőn Vasile Blagát, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt társelnökét az ellene felhozott vádak alól a bukaresti törvényszék.

Blagát befolyással üzérkedéssel gyanúsították, amit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint 2009 és 2012 között követett el Gheorghe Ștefannal, Piatra Neamț volt polgármesterével közösen.

Az ügyészség szerint az azóta a PNL-be beolvadt Demokrata-Liberális Párt (PDL) vezető politikusai, Vasile Blaga főtitkár és Gheorghe Ștefan között 2009-ben

olyan megállapodás született, amelynek értelmében megpróbálnak pénzt szerezni az akkor kormányon levő párt számára.

Ezt az alakulat vezetői úgy kívánták elérni, hogy a párt minisztereinek segítségével a minisztériumoknak alárendelt állami cégek és intézmények élére olyan személyeket neveztetnek ki, akik olyan cégekkel nyeretik meg az állami közbeszerzési pályázatokat, amelyek vállalják, hogy cserében pénzt fizetnek be a pártkasszába.

A vádirat szerint Blaga – aki éveken keresztül Traian Băsescu volt államfő bizalmasának számított – 2011-ben és 2012-ben 700 ezer eurót kapott egy cég képviselőjétől azért, hogy a PDL főtitkáraként közbenjárjon annak érdekében, hogy a szóban forgó cég megrendeléseket kapjon két állami vállalattól. Az ügyészek szerint Blaga 500 ezer eurót vett át Gheorghe Ştefan, Piatra Neamţ volt polgármestere, 200 ezer eurót pedig egy másik közvetítő révén. A pénzt pártcélokra fordították – szerepel a vádiratban.

A bihari származású Blaga egyébként többször kampányfőnökként segítette Traian Băsescu volt államelnököt. Blagát 2012-ben választották meg az akkor még önálló PDL elnökévé, a jobbközép párt 2014-ben összeolvadt a PNL-lel, amelynek éléről Klaus Johannist államfővé választották ugyancsak 2014-ben.
Blaga 1990-től 2012-ig tagja volt a román parlamentnek, több kormányban belügyminiszteri és regionális fejlesztési miniszteri tisztséget is betöltött, rövid ideig a szenátus elnöke volt.