Frusztráció és pesszimizmus a Colectiv-tragédia évfordulóján

Balogh Levente 2017. október 30., 22:01

A Colectiv nevű bukaresti szórakozóhelyen két évvel ezelőtt bekövetkezett tűzvész áldozatairól emlékeztek meg hétfőn a tragédia évfordulóján, miközben a túlélők az évforduló alkalmából arról beszélnek: a romániai közállapotokban a szerencsétlenség óta gyakorlatilag semmi sem változott.
 

Fotó: Agerpres

Mint ismeretes, a tragédia, amely egy koncert közben következett be, összesen 65 halálos áldozatot követelt – 27-en a helyszínen vesztették életüket, 162 sérültet pedig bukaresti kórházakba szállítottak. A tűzvész utáni hetekben még 37-en haltak bele sérüléseikbe, illetve a kórházban szerzett fertőzésekbe. A 65. áldozat idén júliusban halt meg – a fiatal fiú, akinek barátnője életét vesztette a tűzvészben, ő azonban túlélte a katasztrófát, öngyilkos lett.

A tragédiát követően 2015. november 3-án ezrek vonultak az utcákra országszerte Victor Ponta miniszterelnök, Gabriel Oprea belügyminiszter és Cristian Popescu Piedone, Bukarest 4. kerülete polgármesterének lemondását követelve. Ponta másnap le is mondott.

Bár a Colectiv-tragédia akkor a kormány bukásához és egy szakértői kabinet felállásához vezetett, a túlélők szerint az eltelt két év nem hozott változást.

Liviu Popescu, az Up To Eleven nevű együttes basszusgitárosa, aki jelenleg a németországi Halléban tartózkodik egy klinikán, ahol immár a hetedik műtéten esett át, arról beszélt: semmi sem változott 2015 októbere óta, és szerinte nem is fog. Úgy véli, az emberek el is felejtették a Colectiv-ügyet, legfeljebb az évforduló környékén jut eszükbe. Elmondta: az egészségbiztosító négy műtétet finanszírozott, és emiatt nem is panaszkodott, csak az eljárás bonyolultsága miatt.

Cătălin Scânteie színész-gitáros, aki szintén súlyos sérüléseket szenvedett, és ugyancsak több műtéten esett át, szintén arról beszélt:

igaz ugyan, hogy a tragédia után kormányváltások következtek, néhány politikus eltűnt, és több klubot is bezártak, ám azóta az érintett politikusok egy része ismét kulcspozícióba került, számos klub a tulajdonos ígérete nyomán ismét működési engedélyt kapott, a súlyos égési sérültek támogatásáról szóló jogszabályt pedig nem tartják be.

„A rendszer emberei ismét megjelentek, mivel azt hitték, elfelejtettük, mi történt két évvel ezelőtt. Hogyan is felejthetnénk el? Nem, nem felejtjük el sohasem" – mondta, úgy vélve: minden visszatért a két évvel ezelőtti „abnormalitás" állapotába, a többség eltűri, hogy a vezetők lopnak – ha másokkal is megosztják.

Pénteken is megemlékezést szerveztek a bukaresti Bucur téren található „Colectiv-oltárnál” Fotó: Republica.ro/Dan Mihai Bălănescu

Eugen Iancu, a Colectiv Egyesület elnöke, akinek 22 éves fia odaveszett a tűzvészben, ugyancsak azon az állásponton van, hogy senki nem tanult semmit a hibákból.

Az egészségügyön buldózerrel hajtanék végig, a minisztériumtól a kórházakig, és mindent nulláról kezdenék. Azt hiszem, az igazságszolgáltatásba is buldózerrel hajtanék bele,

mivel sajnos a bírák és az ügyészek is két táborra osztottak, egyesek ezekkel vannak, mások azokkal, és ennek függvényében hozzák meg a döntéseket” – mutatott rá.

A tragédia áldozatainak gyógyulása és a felelősök felelősségre vonása valóban lassan halad: az Adevărul arra hívja fel a figyelmet, hogy

a katonai törvényszék csupán múlt héten kezdte el a tárgyalást a katasztrófavédelem azon alkalmazottai ügyében, akik a klubban tapasztalt rendellenességek ellenére is kiadták a tűzrendészeti engedélyt.

Antonina Radu és George Petrică tűzoltó századosok ellen hivatali visszaélés miatt emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség, a perbe 248-an léptek be, és összesen 212 474 eurót, valamint 51 240 345 lejt követelnek kárpótlásként.

Az ügyben indult másik per két ügy – a Piedone volt kerületi polgármester és a klub tulajdonosai elleni eljárás – összevonása nyomán kezdődött el. A dossziék összevonásáról idén áprilisban döntöttek, a per azonban elakadt, mivel még mindig nem sikerült minden érintettet beidézni.

Fotó: Republica.ro/Dan Mihai Bălănescu

A klub három tulajdonosa ellen már tavaly áprilisban vádat emeltek gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés miatt, mert lehetővé tették, sőt szorgalmazták, hogy a klub kapacitásához képest sokkal többen lépjenek be a helyiségbe. Egyben azért is bíróság elé kell állniuk, mert engedélyezték a pirotechnikai eszközök használatát, bár a berendezés nem volt megfelelő ilyen célokra. A pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég vezetője ellen is vádat emeltek, mivel azokat csupán szabad téren szabadott volna használni.

A DNA ügyésze a román államot is a felelősök közé kívánja soroltatni,

mivel az akkori döntéshozók nem aktiválták az EU polgári védelmi mechanizmusát. Ennek nyomán az elégtelen kórházi körülmények miatt több tucatnyi sebesült vesztette életét, így a közvádló szerint a román államnak kellene kezességet vállalnia a kárpótlások kifizetéséért.

Cristi Mincu, a klub egyik tulajdonosa a Digi 24 hírcsatornának az évforduló alkalmából arról beszélt: nem számított arra, hogy a hely veszélyes lehet, mivel az ingatlant a tűzoltóság ellenőrizte.

Mint ismeretes, a tragédia 2015. október 30-án este a Goodbye To Gravity nevű együttes koncertjén következett be, amikor a koncert során látványelemként használt pirotechnikai eszközök felgyújtották a hangszigetelésre szolgáló burkolatot. A pánikba esett vendégek az egyetlen kijáraton keresztül próbáltak kimenekülni, a feltorlódott tömeg miatt azonban ez sokaknak nem sikerült.