A szemétből megmentett családifotó-archívumot mutattak be Kolozsváron

Kiss Előd-Gergely 2017. október 29., 15:30

Előhívás címmel egy ismeretlen kolozsvári házaspár családi fotóiból rendezett kiállítást Balla Zoltán és Kerekes Emőke Kolozsváron, a Sapientia EMTE Tordai úti épületében péteken, az audiovizuális örökség világnapján.

Fotó: Az Erdélyi Audiovizuális Archívum Facebook-oldala

A képeken látható házaspárról semmit nem lehet tudni azon kívül, hogy kolozsváriak voltak, az 1950-es évektől kezdődően egymást fotózták, az örökösök pedig elsőként a fényképeiket dobták ki. Az eldobott fényképeket, filmtekercseket Balla Zoltán és Kerekes Emőke végül nem engedték elveszni. A pénteki tárlatmegnyitót az Erdélyi Audiovizuális Archívum és Sapientia EMTE – Filmművészet, Fotóművészet, Média tanszék szervezte.

Blos-Jáni Melinda, az Erdélyi Audiovizuális Archívum egyik alapítója és egyben a tárlat kurátora elmondta, az UNESCO 2007-ben nyilvánította október 27-ét az audiovizuális örökség világnapjának, azóta évente egy-egy tematikus felhívás köré szervezik világszerte az alkalomhoz illő rendezvényeket. Az UNESCO idei felhívása így hangzott: „fedezd fel, emlékezz, oszd meg” – ennek szellemében készült el Balla Zoltán és Kerekes Emőke tárlata, akik egy megtalált családi filmtekercset hívtak elő.

Ezért is van sajátos jelentése az „előhívás” szónak: az alkotók hozzájárulása abban áll, hogy a fotográfiával az emlékezést állították párba.

Kerekes Emőke szerint a legfontosabb az volt, hogy egyáltalán megtalálták a családi archívumot. Mint kifejtette, a képeken szereplő házaspárral falszomszédok voltak még abban az időszakban is, amikor az egyikük még élt. Így aztán

az ablakukból látták, ahogy az örökösök kidobják a fotókat, azaz „a bizonyítékot arra, hogy egy emberi élet létezett”.

A házaspár 20-30 éven keresztül fotózta egymást, a tér, a különböző üdülőhelyek ahová eljártak nyaralni, nem is voltak lényegesek számukra. Kerekes Emőkét az fogta meg a képeket nézve, hogyan tekint egy férfi a nőre és a nő a férfira egy fényképezőgépen keresztül.

A Sapientia EMTE Tordai úti épületének első emeleti csarnokában november 12-ig megtekinthető tárlaton egyébként nem csak a fényképek, hanem a Balla Zoltán és Kerekes Emőke által készített videó is megtekinthető, amely részben rekonstruálja, hogy hogyan találták meg a képeket, illetve azt, ahogyan a képek elmesélnek egy történetet.