Szombat éjjel átállunk a téli időszámításra

Krónika 2017. október 28., 21:07

Október 29-én, vasárnap hajnalban véget ér a nyári időszámítás, emiatt visszaállítjuk óráinkat 4 óráról 3-ra.

A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, mellyel a helyi időt március végétől október végéig egy órával előre állítjuk az adott időzóna idejéhez képest. A normál, azaz a téli időszámításhoz október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig térünk vissza. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, annál kevésbé kell világítást használni, azaz villamos energiát lehet megtakarítani.

A Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege közölte, nem fogja befolyásolni a vonatok menetrendjét a téli időszámításra való áttérés.

A CFR közleménye szerint hajnali 4 óráig – amely 3 óra lesz – a nyári időszámítás szerint indulnak el a vonatok, 4 óra után pedig a téli időszámításnak megfelelően.

Azok a szerelvények, amelyek a nyílt pályán haladnak az óraátállításkor, a legközelebbi állomáson fognak várakozni azért, hogy a megváltozott időszámításhoz igazodjon a menetrendjük. Amennyiben az óraátállítás a végállomáshoz közel éri őket, folytatják útjukat.

Tekintettel arra, hogy a szomszédos országok is október 29-én térnek át a téli időszámításra, a Moldovai Köztársasággal, Magyarországgal, Szerbiával, Bulgáriával és Ukrajnával közös határon át is a menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Elsőként egyébként Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia vezette be a nyári időszámítást 1916-ban. Az első világháború alatt ezt akkor átvette az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok  és sok más ország is, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra.