Aggályos a magyarországi hatóság szerint az RMDSZ regisztrációs adatgyűjtése

Krónika 2017. október 28., 20:44

Törvénytelenül bonyolítja a magyarországi országgyűlési választásra történő regisztrációt az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint. Az RMDSZ összekötötte a regisztrációs és a Minority SafePack-es adatfelvételt.

Fotó: Kristó Róbert

Mindez a hatóság által az Átlátszó Erdélynek adott válaszlevélből derül ki. A portál annak a gyakorlatnak a törvényességét firtatta a választási irodánál, miszerint az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány egy, az NVI által megadott nyomtatványtól eltérő formanyomtatványon gyűjti a magyarországi országgyűlési választásokon regisztrálni kívánó személyek adatait, majd ezeket az adatokat kézzel vezetik be a hatóság rendszerébe.

Az RMDSZ és az általa működtetett Eurotrans egységes formanyomtatványra gyűjti a Minority SafePack polgári kezdeményezést támogató aláírásokat, valamint a 2018-as magyarországi választásokon való regisztrációhoz szükséges adatokat. Az NVI az Átlátszó Erdélynek küldött válaszában leszögezte:

különösen aggályos lehet, ha a választópolgár által a regisztrációhoz megadott, és az ellenőrzése alól kikerült személyes adatait a segítő (különösen, ha az politikai szervezet) tárolja,

és ezzel lehetősége nyílik arra, hogy – a saját címet megadva a szavazólap-kézbesítési címként – a szavazási levélcsomagot az állampolgár helyett (annak tudta nélkül) átvegye, azonosító nyilatkozatot a választópolgár adatainak felhasználásával kitöltse, és a választópolgár helyett szavazatot adjon le.

Az NVI hangsúlyozta, hogy a választási eljárásról szóló törvény úgy rendelkezik a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok regisztrációjáról, hogy a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmet levélben, elektronikus azonosítását követően elektronikusan, illetve elektronikusan, azonosítás nélkül elektronikusan nyújthatja be a Nemzeti Választási Irodához.

„A regisztrációs kérelmet tehát maga a választópolgár nyújthatja be, nevében más nem járhat el” – szerepel a Pálffy Ilona NVI-elnök által aláírt levélben. Ugyanakkor a regisztrációhoz szükséges papír alapú nyomtatvány kitöltéséhez, illetve a Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető elektronikus űrlap kitöltéséhez a választópolgár igénybe veheti általa választott segítő közreműködését.

A magyarországi hatóság szerint a segítő közreműködése csak abban az esetben tekinthető törvényesnek, ha a választópolgár kifejezetten megbízza a a központi névjegyzékbe való felvétel iránti kérelem benyújtásában való közreműködésre a segítőjét. Az NVI hozzátette: a segítségnyújtás felajánlása esetén különösen fontos, hogy a választópolgár pontos információkat kapjon a regisztráció jellegével, az abból eredő jogokkal kapcsolatban, továbbá a regisztráció során megadható opciók (értesítési cím, szavazási levélcsomag átvételének helye) tekintetében.