Készenlétben a hatóságok a hegyvidéken várható hóviharok miatt

Hírösszefoglaló 2017. október 28., 16:15

Össze kell hívni a készenléti bizottságokat azokban a megyékben, amelyekre érvényesek az erős szélre, havazásra, hóviharra vonatkozó figyelmeztetések – közölte a belügyminisztérium.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint

vasárnap délelőtt 10 órától hétfőn 23 óráig a hegyvidéken erős szél, havazás és hóvihar várható. Északon és északnyugaton, valamint az ország középső régióiban vegyes csapadék és a szél felerősödése valószínű.

A belügyminisztériumhoz tartozó struktúrák – a rendőrség, tűzoltóság és csendőrség – készenlétben áll, hogy szükség esetén a lakosság segítségére siessen – közölte a tárca az Agerpres szerint.

A minisztérium arról is rendelkezett, hogy a prefektusok hívják össze a készenléti bizottságokat. Az autóvezetőket kéri a tárca, hogy tájékozódjanak az időjárási viszonyokról, mielőtt útnak indulnának.

Közben szombaton

tizenkét személygépkocsi rekedt a hóban a Bâlea-tónál,

közölte a belügyminisztérium. Az autók egy hókotró segítségével jutottak le végül az 1-es országútra, utasaik nincsenek veszélyben. A Szeben megyei prefektúra közölte, hogy a Bâlea-tóhoz vezető utat jelzőtáblákkal ellátott betonsorompókkal zárták le szombaton 14 órakor a sűrű havazás miatt.

Ugyanakkor a tervezett időponthoz képest négy nappal korábban lezárják a Transzfogarasi-utat a havazás miatt.

Elena Welter, a Szeben megyei rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy szombaton 15 órakor lezárják a Transzfogarasi-utat a hóvihar és az alacsony látótávolság miatt.

A Bâlea-tóhoz kizárólag telekabinnal lehet feljutni, ami csak nappal közlekedik, és csak abban az esetben, ha az időjárási viszonyok megfelelőek. A Transzfogarasi-utat legközelebb 2018 nyarán fogják megnyitni. Idén június 15-én vált ez lehetségessé.

Szombaton Argeş megye összes hegyi útvonalát lezárták a hóvihar és a helyenkénti 40 centiméteres hó miatt – közölte a hegyimentő-szolgálat.