Egyhamar nem lát napvilágot a kolozsvári metró

Kiss Előd-Gergely 2017. október 27., 16:19

Úgy tűnik, még jó ideig távoli vágyálom marad a kolozsvári metró megépítése: Oláh Emese alpolgármester és Guttmann Szabolcs műépítész is ennél hatékonyabbnak tartaná a felszíni vasútvonal fejlesztését.

Madártávlatból sem tűnik életképesnek. A tervek szerint a metró széltében szelné át a várost, de több tényező is akadályozza a kivitelezést Fotó: Facebook/Emil Boc

A kolozsváriak körében enyhe túlzással metróláz lett úrrá az elmúlt időszakban, és Dan Tarcea, a kincses város nemzeti liberális párti (PNL) alpolgármestere is folyamatosan melegen tartja a témát, Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester mégsem lát reális esélyt arra, hogy a megyeszékhely zsúfolt forgalmát egyhamar földalatti fogja enyhíteni.

Oláh Emese a Krónikának azt nyilatkozta: a tumultus enyhítésére nem föltétlenül a metróvonal kiépítése lenne jó megoldás, személy szerint inkább egy – a leginkább a budapesti HÉV-hez hasonló – földfelszíni vasútvonal megvalósítását támogatná, amely összekötné Kolozsvár lakónegyedeit.

Szerinte a legkézenfekvőbb az lenne, ha a város szászfenesi – Nagyvárad felőli – bejáratától a repülőtérig, azaz a város keleti kijáratáig összefüggő vonal jönne létre.

Az alpolgármester úgy vélte: a metróvonal egyrészt azért nem lenne kivitelezhető, „mert Kolozsvár dombos vidéken fekszik”, és nagyon nehéz lenne a dombokat átfúrva kialakítani az útvonalat. Másrészt arról sincs meggyőződve, hogy a földalatti át tudna haladni a történelmi belvároson. „Tudomásom szerint az építészek sem javasolnak ott földalatti megoldásokat, mert nem lehet pontosan tudni, hogy hol vannak a vezetékek, melyek azok az övezetek, ahol régészeti feltárás szükséges. Ezért nem tartom valószínűnek, hogy a város szívén egy metró át tudna haladni” – magyarázta Oláh Emese.

Ennek ellenére nem nevezné naivitásnak a metróépítést szorgalmazó civil kezdeményezést, ugyanakkor szerinte az ügy elemzését szakértőkre kell bízni. „Ha a szakértők mégis kivitelezhetőnek tartják, és nem túl költséges más alternatívákhoz képest, nyilván én is támogatnám az ötletet, de így konkrétumok, a pontos útvonal megtervezése nélkül nem tudnám rá azt mondani, hogy egyértelműen kivitelezhető” – összegzett az alpolgármester.

„Járható út a metró, csak költséges”

Ennél „engedékenyebb” Guttmann Szabolcs kolozsvári műépítész, aki a Krónikának úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy a metró egyike a járható utaknak a túlzsúfoltság ellen, csak nagyon költségigényes. Ettől függetlenül a város tengelyén áthaladó földalatti vonalat sokkal jobb ötletnek tartja, mint azt a nemrég felvetett elképzelést, miszerint az autóknak építenének alagutakat. A szakértő kifejtette: mivel hosszú, lineáris városról van szó,

a leghatékonyabb az lenne, ha Szászfenes és Szamosfalva között haladna a metróvonal – ha mindehhez valamilyen forrásból sikerülne támogatást szerezni.

Guttmann arra is felhívta a figyelmet: Kolozsvár lélekszámát tekintve is a határon mozog azt illetően, hogy kifizetődő-e metrót üzemeltetnie. „Minél több embert szolgál ki, annál gazdaságosabban lehetne működtetni” – magyarázta Guttmann. Szerinte a felszíni tömegközlekedés tekintetében is bőven akad még tennivaló, amíg egyáltalán szóba jöhet a metróépítés.

Guttmann Szabolcs szerint a felszíni tömegközlekedés terén is van tennivaló Fotó: Facebook/Emil Boc

Oláh Emeséhez hasonlóan Guttmann Szabolcs is olcsóbbnak és hatékonyabbnak tekinti – legalábbis rövid távon – a már meglévő vasúthálózat fejlesztését.

Egy földfelszíni vasút egy földalattihoz képest eleve olcsóbb. Ráadásul, ha történne egy olyan csoda adminisztrációs szempontból, hogy az állami vasúttársaság is partner lenne ebben, akkor a Nádas-mentétől a repülőtérig az ipari zónák mind elérhetőek lennének a vasútvonalon”

– magyarázta. Rámutatott: ezek az ipari zónák a jövőben fontos fejlesztési zónákká válhatnak, ahol lakóingatlanokat fognak építeni, és más beruházásokat megvalósítani. Ezeknek a területeknek a vasúti összeköttetése már ki van építve, csak a hálózatot kellene felújítani. „A metróépítés előtt még vannak gazdaságosan járható utak, a kolozsvári földalatti sajnos még nagyon távoli terv” – magyarázta Guttman Szabolcs.

Nem biztos, hogy a népesség alapján kifizetődő

A kincses városi metróépítés ötlete annak nyomán vált ismét aktuálissá, hogy néhány napja a Facebookon megjelent a Metró Kolozsváron (Metrou în Cluj) elnevezésű csoport, amely követőinek száma rövid időn belül elérte az ezret. „Talán a mi gyerekeink megérik egyszer, hogy ne ebben a haszontalan és drága forgalomban sínylődjenek. Csak álmodozni tudok róla” – írja a csoport egyik tagja.

A földalatti megvalósíthatóságáról évek óta zajlik a vita. Şerban Ţigănaş, a Romániai Építészek Rendjének elnöke a Ziua de Cluj portálnak nemrég elmondta, a város szerkezete teszi alkalmatlanná Kolozsvárt arra, hogy metrót lehessen üzemeltetni benne. Emil Boc polgármester támogatja az ötletet, legutóbb azt nyilatkozta: szeretné, ha legalább elvi vita indulna a témában. Az elöljáró szerint

egy ekkora beruházás több milliárd euróba is belekerülne, jelenleg arról készül hatástanulmány, hogy egy félmilliós nagyságú város fenn tudná-e tartani a földalattit.

Dan Tarcea alpolgármester nemrég arról értekezett: jelenleg egy előzetes hatástanulmány pályázati követelményein dolgoznak, hiszen erre akkor is szükség van, ha csak 5–10 év múlva lesz lehetőség a konkrét beruházás elkezdésére, később pedig már arról beszélt, hogy szerinte a következő 20 évben „lehetséges lesz földalattit építeni Kolozsváron”.

Tarcea arról is beszélt: valamennyi hatástanulmány azt mutatja, egy félmilliós lakosúnál kisebb városnak nem éri meg a rendkívül költséges metró üzemeltetése. A 2011-es népszámlálás adatai szerint Kolozsvár lakosainak száma mintegy 330 ezer, ha pedig beleszámoljuk a környező, a kincses várossal már csaknem egybeépült települések népességét, a lakosságszám eléri 430 ezret. Ehhez még hozzáadódik a kincses városban tanuló körülbelül 80–100 ezer egyetemista.