Egyesület a patarétiekért – megoldást ígérnek a kolozsvári roma közösség gondjaira

Kiss Előd-Gergely 2017. október 27., 12:47

Megoldást talál a kolozsvári városvezetés ígérete szerint a pataréti roma közösség helyzetére az az új egyesület, amelyet a helyi önkormányzat a BBTE-vel és civil szervezetekkel együttműködve hoz létre.

Oláh Emese szerint nem csupán egy-egy részt, hanem a teljes problémát kezelni fogják Fotó: RMDSZ

A pataréti szeméttelep közelében élő roma közösség gondjainak megoldása érdekében hoz létre egyesületet a kolozsvári önkormányzat, amely a témában a Babeş–Bolyai Tudományegyetemmel (BBTE) és több civil szervezettel működik együtt. A Befogadó Kolozsvár Egyesület (Asociaţia Clujul Inclusiv) igyekszik a hátrányos helyzetű közösség lakhatási, egészségügyi és oktatási problémáit is orvosolni – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Oláh Emese.

A kincses város RMDSZ-es alpolgármestere kifejtette: az akciócsoport célja, hogy megfelelő szakértői stratégiát dolgozzon ki, amely nem csupán egy-egy részt, hanem a teljes problémát kezeli.

Az egyesület működését és tevékenységét a helyi önkormányzat finanszírozza egészen addig, amíg EU-s pályázat révén támogatást nyernek.

A szervezet ugyanis azt tervezi, hogy az Európai Bizottság helyi fejlesztési alapjaiból a társadalmilag sérülékeny csoportok segítségére elkülönített keretből szerez annyi pénzt pályázati úton, amennyit csak lehet. Az egyesület székhelyének a város szociális és egészségügyi igazgatóságának belvárosi épülete ad otthont.

Oláh Emese rámutatott: az intézményes keretre annak nyomán is különösen nagy szükség van, hogy múlt hétvégén a pataréti Kanton utcában 10 improvizált lakás, azaz barakk égett le, az ezekben lakó családok így fedél nélkül maradtak. Az alpolgármester leszögezte: a híresztelésekkel ellentétben nem a közeli szeméttározóban kiütött tűz terjedt át, hanem az egyik barakkban kigyulladt az improvizált tűzhely, a lángok pedig hamar átterjedtek a többi összetákolt lakásra is.

Az önkormányzat kártérítést fizet az érintett családoknak, az erre vonatkozó igényeknek azonban kizárólag a tűzoltóság jegyzőkönyve alapján tudnak helyt adni. Eddig tíz kérést regisztráltak. Az elöljáró azt is elmondta: rövid távú megoldásként ideiglenes lakhatási lehetőséget kínáltak fel a károsultaknak, akik azonban visszautasították az ajánlatot, és inkább a Pataréten élő rokonságuknál húzzák meg magukat.

Az önkormányzat tervei között az is szerepel, hogy szubvenciós programot indítanak a szegény családok számára:

a projekt keretében kifizetnék a családok lakbérét, a városnak ugyanis nem áll rendelkezésére elegendő szociális lakás, hogy minden rászorulónak biztosítani tudják a lakhatást.

A Kolozsvár többnyelvű helységnévtábláira vonatkozó újságírói kérdésre Oláh Emese elmondta: a kincses város kisbácsi, Zilah felé vezető kijáratához már megrendelték a táblákat, a kajántói, györgyfalvi és kerekdombi feliratok kihelyezése azonban „tovább várat magára”. Eddig három helyszínen helyezték ki a háromnyelvű – a román, a magyar és a német megnevezést, illetve egy latin szöveget tartalmazó – helységnévtáblákat: a Nagyvárad, az Apahida és a Torda felé vezető ki- és bejáratnál.