Székely ízek fesztiválja: megtöltik a legvékonyabb és legvastagabb kolbászt Sepsiszentgyörgyön

Bede Laura 2017. október 27., 09:52

Gasztronómiai versenyszámokkal, színes koncertkínálattal várják a résztvevőket a 15. háromszéki kolbászparádén és káposztafesztiválon, amelyet péntektől vasárnapig szerveznek Sepsiszentgyörgyön.

Fotó: Boda L. Gergely

Két koncerttel veszi kezdetét pénteken a tizenötödik alkalommal, Sepsiszentgyörgyön szervezett háromszéki kolbászparádé és káposztafesztivál. Elsőként a helyi Amnesia együttes lép színpadra 18 órától, majd a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company szórakoztatja a közönséget.

Szombaton reggel 9-től regisztrálhatnak a versenyzők, átvehetik a kellékeket, és 11 órától kezdődik a kolbásztöltés, amely élőben követhető a rendezvény Facebook-oldalán. 13 órától a rétyi Kováts András fúvószenekar műsorát tekintheti meg a közönség a város főterén, majd a Kelekótya zenekar lép fel.

Délután megtöltik az ország legvékonyabb cérnakolbászát, amely a tervek szerint 13-15 milliméter átmérőjű lesz, a cérnakolbászhoz általában juhbelet használnak, ezúttal báránybélbe töltik. A legvastagabb, 60-80 milliméter átmérőjű Dinó-kolbászt is elkészítik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, ha sikerül megegyezni a kolbásztöltőverseny győztesével, akkor a recept alapján készült terméket majd forgalmazzák egy háromszéki üzletláncban, amely évek óta partnere a rendezvénynek. 17 órakor kihirdetik az eredményeket, ezt követően a székely humort megtestesítő és bátran képviselő Open Stage lép színpadra, majd az Akcent román dance-pop együttes fokozza a hangulatot.

Vasárnap ugyanezen program szerint ismét versenybe szállhatnak a jelentkezők, 13 órától az Uzoni fúvószenekar előadását követhetik nyomon a résztvevők, majd a Mesehatos zenekar ad koncertet. A zsűri 16 órakor kihirdeti az eredményeket, a rendezvényt pedig a legendás magyar rockegyüttes, a Beatrice koncertje zárja.  

A fesztivált békéscsabai mintára szervezik, 15 csapattal kezdtek, majd olyan év is volt, hogy 80 csapat töltött kolbászt Sepsiszentgyörgyön.

Amikor Békéscsabán először készítettek paprika nélküli „sápadt kolbászt”, furcsállva nézték őket, ma már elfogadták, hogy ez székely sajátosság.

A háromszéki kolbászparádé tizenöt éves történetében először fordul elő, hogy vadhúsból is készítenek kolbászt, erre külön versenyszám lesz, a szervezők ezzel szeretnék a vadhúst visszavezetni a köztudatba, hiszen egészséges biotermék, ám az elmúlt 50-60 évben teljesen eltűnt a helyi konyhákból. A székelyföldi történelmi családok receptes könyvei bizonyítják, hogy régen milyen sokféle vadat, rengeteg módon elkészítve fogyasztottak, de a kommunizmusban erre már nem volt lehetőség.