Rostás Szabolcs 2017. október 26., 23:15

Fináncnyelv

Hónapokig tartó, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, mellébeszélések után a kabinet most a jelek szerint megállapodott annál a forgatókönyvnél, hogy a balliberális koalíció választási programjának megfelelően adót is csökkent és bért is emel. Erre vonatkozik a bruttó minimálbér 1900 lejre történő emeléséről, a nyugdíjpont felsrófolásáról, valamint a jelenleg tizenhat százalékos jövedelemadó tíz százalékra történő lefaragásáról szóló bejelentés.

Amihez tegyük hozzá rögtön, hogy az év elején nemcsak erről volt szó. A Dragnea és Tăriceanu vezette szociálliberális koalíció annak idején még huszonöt és ötven százalék közötti béremelést ígért a közalkalmazottaknak, közülük is az egészségügyi és tanügyi dolgozók orra előtt húzták el a legédesebb mézesmadzagot. Mára azonban ezek a vállalások szertefoszlottak, és maradt a rideg valóság.

Ha valaki rákérdez, a kormány tagjai úgy tesznek, mintha most hallanák először, hogy teljes adómentességet ígértek a 2000 lej alatti jövedelmekre. Bebizonyosodott, hogy tulajdonképpen a huszonöt százalékos béremelés se fog sokat érni januártól, miután a Tudose-kabinet végre kívánja hajtani sokat vitatott elképzelését a társadalom- és egészségbiztosítási hozzájárulásnak a munkavállalóra történő teljes áthárításáról.

Egyszerűen humbug az az állítás, hogy a versenyszféra munkáltatói majd alkalmazkodnak az új feltételekhez, és automatikusan megemelik alkalmazottaik bérét, pláne, hogy erre senki sem kötelezheti őket. Tudoséék a statisztikai adatok és a szakértői figyelmeztetések ellenére hajtogatják, hogy tartani tudják az államháztartási hiánycélt, csakhogy már senki nem hisz nekik.

Miért is tenné, amikor az extra jövedéki adó újbóli kibocsátását követő drágulások közepette kormányzati politikusok azt hajtogatták, hogy nem vettek észre semmiféle üzemanyagár-emelkedést. Nem bizonyult a hitelesség bajnokának a kormány akkor sem, amikor megszüntette a gépjárművek regisztrációs illetékét, majd miután százezrek éltek a lehetőséggel, és vásároltak maguknak használt autót – nem törődve azok környezetvédelmi besorolásával –, a hatóságok most új adó kivetésére készülnek. Amelyről amúgy állítják, hogy nem adó lesz, „csak” hozzájárulás.

Valahogy ez a helyzet a beharangozott „adóreformmal” is, amely a kormányzati fináncnyelven úgy hangzik: jövőre kevesebbet adózunk majd, viszont sokkal nagyobb arányban járulunk hozzá a költségvetéshez.

{K1}