„Minden megoldódott” a Sanitas és a kormány képviselőinek tárgyalásán

Kőrössy Andrea 2017. október 26., 18:02

Úgy tűnik, megállapodásra jutottak a Sanitas szakszervezet vezetői és a kormány képviselői, akik csütörtökön tárgyaltak, a megbeszélés után pedig Leonard Bărăscu, a szakszervezet elnöke azt nyilatkozta: „minden megoldódott”.

Fotó: Boda L. Gergely

A Sanitas vezetői Mihai Tudose kormányfővel, Florian Bodog egészségügyi miniszterrel, Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettessel és Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnökkel tárgyaltak. Az egyeztetés után a PSD-s politikusok és a szakszervezeti illetékesek közösen jelentették be, hogy

2018. január elsejétől egyetlen alkalmazottnak sem csökken a jövedelme, és továbbra is kapnak majd étkezési utalványokat

– közölte a Mediafax hírügynökség.

„A továbbiakban a pluszjuttatásokra vonatkozó előírásokat fogjuk megvizsgálni, és számítások végzünk azon alkalmazottak számára, akik attól féltek, hogy megvonnak tőlük valamit. Egyértelmű, hogy január elsejétől senki nem veszít semmit.

Azt még meglátjuk, mit történik a pótlékokkal március elsejétől”

– fogalmazott Leonard Bărăscu.

A csütörtöki megbeszélésre annak nyomán került sor, hogy október 19-én több mint ötezer egészségügyi alkalmazott tüntetett Bukarestben, mivel kifogásolták, hogy a kormány el akarja törölni pótlékaikat, januártól pedig, mivel a munkavállalóra terhelik az állami hozzájárulások egy részét, az ígértnél kisebb béremelésben részesülnek.

A tüntetők azt kérték, a kormány mondjon le erről a tervéről. Ugyanakkor szorgalmazták az egészségügyben alkalmazott különböző pótlékok esetében alkalmazott 30 százalékos felső határ eltörlését, egyenlő mértékű béremelést kértek az ágazat valamennyi alkalmazottjának, és azt is kifogásolták, hogy 2018-tól nem jártak volna nekik az étkezési utalványok.

Ionuţ Mişa pénzügyminiszter viszont akkor arról beszélt: az egészségügyi szakszervezetek követelései valószínűleg soha nem teljesülnek. A tárcavezető nem tartotta normálisnak, hogy bizonyos esetekben a fizetés mellé 300 százalékos pótlékot számoljanak fel. Mişa kifejtette, az egészségügyi alkalmazottak pótlékaira 2,9 milliárd lejt utalnak ki jövőre, ami 20 százalékos növekedést jelent, de még ezzel sem tettek eleget minden követelésnek. 

{K1}