Állítják: tíz százalékra csökken a jövedelemadó kulcsa, emelkedik a minimálbér

Rostás Szabolcs 2017. október 26., 17:05

A bukaresti kormány és a koalíció vezetői szerint a jövő évtől tíz százalékra csökken a jövedelemadó mértéke, emelkedik a garantált minimálbér, a kabinet pedig tartani fogja a három százalékos államháztartási hiánycélt.

Fotó: Pixabay.com

A hatalom képviselőit Florin Cîţunak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátorának nyilatkozatával szembesítették újságírók. A felsőház költségvetési-pénzügyi szakbizottságának alelnöke az Európai Bizottság (EB) állítólagos jelentésére hivatkozva közölte: Ionuţ Mişa pénzügyminiszter arról biztosította a brüsszeli illetékeseket, hogy megszünteti a kötelező magánnyugdíj-hozzájárulást, a munkavállalók társadalom- és egészségbiztosítási járulékát nem 35, hanem 36 százalékban állapítják meg, ígéretével ellentétben pedig a kormánynak „soha nem állt szándékában" 10 százalékra csökkenteni a jövedelemadót, hanem ennek mértéke 12 százalékos lesz.

A miniszterelnök leszögezte: amint azt már korábban bejelentették, 2018. január elsejétől a jelenlegi 16 százalékról 10 százalékra csökkentik a jövedelemadó-kulcsot.

„Mi 10 százalékról beszélünk, Cîţu úr 12 százalékról beszélt? Attól függetlenül tíz százalékra csökkentjük a jövedelemadót, hogy miről álmodozik Cîţu úr" – jelentette ki Mihai Tudose.

Arra a kérdésre, hogy az EB jelentése szerint a 2-es számú magánnyugdíjpillérhez való hozzájárulás mértéke 5,1-ről 2 százalékra csökkenne, a miniszterelnök azt felelte: legtöbb tíz napon belül, a költségvetés tervezetének elkészülte után „mindenki meglátja”, pontosan mennyi marad a hozzájárulás, és hova csoportosítják át az összegeket. „Arról beszéljenek, amit mi teszünk, ne arról, hogy mit mondanak mások” – intette az újságírókat a kormányfő.

Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy idén és 2018-ban is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány. „Várjuk meg az év végét, és ha 3 százalék alatt lesz a hiány, akkor majd meglátjuk, mit mond Cîţu úr vagy mások.

Mi kiszámoltuk, meghatároztuk, a kormány betartja a kormányprogramot és 3 százalék alatt lesz idén is és 2018-ban is az államháztartási hiány”

– szögezte le Dragnea.

Egyébként a PSD elnöke szerda este az Antena 3 televízió műsorában arról beszélt, hogy 2018-ban a nyugdíjpont értéke a kormányprogramnak megfelelően nőni fog, függetlenül a koalíció napirendjén lévő nyugdíjtörvénytől. A politikus szerint utóbbi tervezetnek nem a nyugdíjpont értékének megváltoztatása, hanem a nyugdíjrendszerben tapasztalható „igazságtalanságok” kiküszöbölése a célja. Példának a tanügyet hozta fel, ahol szerinte előfordulhat olyan eset, hogy két ugyanolyan végzettségű pedagógus ugyanannyit dolgozott, mégis különböző nyugdíjat kapjon, egyik 1500 lejt, a másik 2300 lejt.

Közben Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter csütörtökön délután bejelentette:

a garantált jövedelem bruttó értéke jövő év januárjától a jelenlegi 1450-ről 1900 lejre emelkedik, júliustól 640 lej lesz a minimálnyugdíj, a nyugdíjpont értéke pedig 1100 lejre nő.

A tárcavezető közölte azt is: a kötelező magánnyugdíjalaphoz való jelenlegi 5,1 százalékos hozzájárulást 3,7 százalékra faragják le. Szerinte a hozzájárulás nominális értéke nem változik, miután a munkavállalók bruttó bére húsz százalékkal emelkedik. Rostás Szabolcs

Egyszázalékos forgalmi adó

Jelentős változást tervez adópolitikája terén jövő évtől a kormány. Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a Tudose-kabinet csütörtöki ülésén bejelentette: a 16 százalékos jelenlegi nyereségadó helyett januártól egy százalékos adót vetnek ki ama cégek üzleti forgalmára, amelyek esetében ez a forgalom nem haladja meg az egymillió eurót. A tárcavezető szerint 450 ezer kereskedelmi társaságot érint az intézkedés. Mişa arról is beszélt, hogy a munkaadók esetében szintén januártól bevezetni tervezett kétszázalékos szolidaritási adó mértéke valójában 2,25 százalékos lesz, miután a tb-hozzájárulást teljes mértékben a munkavállalóra hárítják.