Összefog az erdélyi elitképzésért a Sapientia és a Mathias Corvinus Collegium

MTI 2017. október 26., 14:25

Erdélyi középiskolások elitképzésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári kara és a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC).

Tonk Márton és Lánczi Péter a megállapodás aláírásakor Fotó: Molnár Ferenc

Az együttműködési megállapodást csütörtökön újságírók jelenlétében írta alá Tonk Márton, a Sapientia kolozsvári dékánja és Lánczi Péter, az MCC igazgatóhelyettese. A megállapodás értelmében

a Sapientia befogadja, és tanárokkal is segíti azokat a hét végi képzéseket, amelyeket az MCC szervez erdélyi középiskolás diákok számára.

Az MCC 2014 óta van jelen Erdélyben. Korábban a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban zajlottak a hétvégi képzések, de mára több mint 350 diák kapcsolódott be programjaikba, ezért úgy döntöttek, hogy Székelyudvarhely mellett Kolozsváron is tartanak képzéseket. Utóbbiaknak nyújt helyszínt a magyar állam támogatásával működő egyetem kolozsvári kara.

Fotó: Molnár Ferenc

A középiskolás diákok felvételi vizsgával kerülhetnek be az elitképzésbe, melynek keretében egyebek között magyar és egyetemes történelmet, közgazdaságtant, jogot, pszichológiát tanulhatnak, de az angol és magyar íráskészségüket is fejleszthetik.

A felvételt nyert diákok nyolc héten át a rendelkezésükre bocsátott videókból és olvasmányokból készülnek, de havonta egy hét végét Székelyudvarhelyen, illetve Kolozsváron töltenek, ahol előadásokat hallgatnak.

Tonk Márton dékán elmondta, arra fogja biztatni a Sapientia hallgatóit, hogy maguk is vegyenek részt azokon az előadásokon, amelyeket a középiskolásoknak tartanak az egyetemen. Hozzátette: az együttműködésben jól egymásra talált a két intézmény, hiszen mindkettőnek célja a tehetséggondozás, a jövő közép- és felsővezetői rétegének a képzése.

{K1}