Térképen a lovagkirály legendája, szombaton bemutatják

Bede Laura 2017. október 27., 18:22

Bemutatják szombaton A sziklahitű király című könyvet és mellékletének, a Szent László Kárpát-medencei Legendárium térképnek a végleges változatát Székelyudvarhelyen.

Fotó: Legendárium

A Székelyföldi Legendárium csapatának legújabb, A sziklahitű király című kiadványát, illetve a Szent László Kárpát-medencei Legendárium a térkép végleges változatát tekinthetik meg az érdeklődők szombaton, a Székelyudvarhelyen szervezett Szent László-emlékkonferencia keretében.

A 2017-ben megjelent kötet a gyerekek számára is érdekesen dolgozza fel a lovagkirállyal kapcsolatos legendákat.

A kiadvány Szacsvától, azaz Kelet-Székelyföldtől egészen az Őrségig, Kelet-Ausztriáig egységesen mutat be szellemi vagy tárgyi emlékeket, a 221 helyszínről begyűjtött Szent László-örökséget, történeteket, amelyek konkrét földrajzi koordinátákhoz kapcsolhatók. Az alkotás gerincét Muszka Sándor író-költő kalandregénye képezi, amelynek főhőse Zete, a székely kislegény. Őt a Szent László szolgálatában álló Szőrmanó vezeti végig a szent királyhoz kapcsolódó helyszíneken, bemutatva a király életét is. A kalandozás végén Szőrmanó hátrahagy Zetének egy krónikát, amelyben a kis olvasó további adalékokkal gazdagodik a gyerek Szent Lászlóról.

A könyvhöz legendáriumos mintára térképet is készítettek, amelynek hangsúlyos eleme a leányrabló kun legyőzésének híres legendája.

Ez a legenda egyfajta képregény formájában hirdeti számos templom falán a középkor óta a híres cserhalmi/kerlési csatát (és annak utótörténetét), amely Váradon a csata előtti püspöki áldással kezdődött, majd Belső-Erdélyben, Beszterce környékén zajlott.

A kötet illusztrálását Gyöngyössy János történeti grafikus végezte: több mint száz Kárpát-medencei templomot kutatott fel, és az azokban fennmaradt, megmentett kerlési legenda falképeit is feldolgozta.

A szent királyról szóló legendák kulcsjeleneteit is ábrázolta, amelyekhez szöveges leírást mellékelt.

Az emlékkonferencián többek között dr. Puskás Attila, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa tart előadást Szent László egyházpolitikájáról, Sashalmi-Fekete Tamás hadtörténész, az Arany Griff Rend Egyesület vezetője a Szent László-legenda freskóinak nemzetközi digitalizálásáról, illetve a székely középkori viseletrekonstrukcióról beszél. A székelyudvarhelyi városháza udvarán pedig középkori viseleti és hadi bemutatót tartanak, majd Szőcs Botond zongoraművész produkciója zárja a rendezvényt.