Közfelháborodás és kivizsgálás az orális szexet imitáló diákok kolozsvári gólyabálja miatt

Kőrössy Andrea 2017. október 25., 17:08

Kivizsgálás indult a kolozsvári Augustin Maior Műszaki Szakközépiskolában, miután a közösségi portálokra fényképek kerültek fel arról, ahogyan a gólyabálon a diákok orális szexet imitálnak.

Az Augustin Maior Műszaki Szakközépiskola épülete Fotó: Mapio.net

Doina Angela Roşca, az iskola igazgatója szerdán a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta: a rendezvényt, amelyre egy helyi klubban került sor, nem a tanintézet szervezte, és az eseményen egyetlen pedagógus sem volt jelen. Az igazgató leszögezte: az iskola évek óta nem szervez gólyabált, illetve ehhez hasonló rendezvényeket, „ezzel a szülők és a diákok is tisztában vannak”, az akción pedig egyetlen tanár sem vett részt „semmilyen minőségben”.

Aztán, hogy a magánéletben ki mit művel…”

– fogalmazott Doina Angela Roşca. Hozzátette: régóta világossá vált számukra, hogy egy magánklubban a tanintézet nem tud felügyeletet biztosítani, „a helyzet pedig könnyen kicsúszhat az irányítás alól”. Az igazgató azt állította, fogalma sem volt arról, hogy a tanulók gólyabált szerveznek, sőt a szerda reggeli gyűlésen mindegyik pedagógus azt mondta, egyikük sem tudott semmit az akcióról.

Roşca ezt azzal magyarázta, hogy jó ideje „levették a kezüket” erről éppen azért, mert nem tudják garantálni a fiatalok biztonságát. Az iskola vezetője a szülői bizottság tagjaival is egyeztetett, a szülők elmondása szerint pedig ők sem kötöttek semmiféle szerződést az október 20-án este sorra került gólyabálnak otthont adó klub vezetőivel.

Egyelőre próbáljuk kideríteni, hogy ki szervezete a bált”

– magyarázta Doina Angela Roşca azzal az eseménnyel kapcsolatban, amelyre évente sor került, és rendszerint az egész kilencedikes és végzős évfolyamot érinti, hetekig lázban tartva a tanulókat.

A Ziua de Cluj hírportálnak küldött állásfoglalásában ugyanakkor a Kolozs megyei tanfelügyelőség emlékeztet, hogy egy még 2015-ben kiadott felhívásban arra figyelmeztették a tanintézetek vezetőségét, hogy kötelességük előzetesen ellenőrizni azokat az iskolán kívüli helyszíneket, ahol engedélyezik a diákok számára események megszervezését.

A tanfelügyelőség felhívása szerint egyrészt ellenőrizni kell a helyszínt, ugyanakkor a kiskorúak biztonságát is felügyelni kell. A helyi portálok által közölt fényképeken az látszik, hogy az ülő helyzetben levő diákfiúk banánt tartanak az ölükben, míg a lányok térdelve, orális szexet imitálva eszik meg a gyümölcsöket.