Tófalvi Éva bevállalna még egy olimpiát

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. október 25., 12:41

Megkezdődött kedden a visszaszámlálás a februári pjongcsangi téli olimpiára. A korábban visszavonulást fontolgató csíkszeredai sílövő, Tófalvi Éva megpróbál kvótát szerezni a romániai szakágnak.

Fotó: Tófalvi Éva Facebook-oldala

Fellobbant kedden a görögországi Olümpiában a jövő évi pjongcsangi téli olimpia lángja – a februárban kezdődő ötkarikás seregszemle immár a hatodik lehet Tófalvi Éva számára. „Huszonnégy év. Egy teljes sportolói élet” – fogalmazott a Krónikának a 38 éves csíkszeredai sílövő, aki az elmúlt másfél évben többször is fontolóra vette a visszavonulást, de rendre visszatért a pályára.

A 2008-ban világkupaversenyt nyerő biatlonista elismerte, hogy

rendkívül nehéz feladat vár rá, ha az eddigi öt olimpiai szereplését egy újabbal kívánja megtoldani, Románia ugyanis elveszítette az úgynevezett országkvótáját, így már csak egyénileg harcolhatja ki a részvételt.

„Tíz ország képviselői küzdenek hat helyért” – mutatott rá. Tájékoztatása szerint ezt a novemberben kezdődő nemzetközi versenyszezon során világkupa- vagy IBU-, azaz európai futamokon harcolhatja ki, ám előbbire jobb esélyt lát. „Szerintem a legjobb harminc között végezve megszerezhető a kvóta” – ecsetelte.

Fotó: Tófalvi Éva Facebook-oldala

Románia legeredményesebb biatlonistája, mint ismeretes, 2010-ben és 2014-ben olimpiai zászlóvivője volt a hazai küldöttségnek. Tavaly ugyan bejelentette visszavonulását, ám részben meldoniumügye késztette mégis arra, hogy felmentése után visszatérjen a sípályára, ahol bár nem érezte magát kellően felkészültnek, mégis igyekezett segítségére lenni az amúgy aggasztóan gyengén teljesítő válogatottnak. Korábban lapunknak jelezte, hogy egészségügyi problémák is nehezítették versenyzését, majd idén márciusban a Nemzetközi Biatlonszövetség honlapján beszélt ismét arról, hogy elérkezettnek látja az időt a visszavonulásra.

Nyár óta viszont már az újabb idényre edz, a tőle megszokott motiváltsággal.

Különben nem lenne, aki kvalifikálja Romániát, és még nekem sem biztos, hogy sikerül. De az az igazság, hogy annyi év elteltével is ugyanúgy szeretem, amit csinálok”

– magyarázta döntését Tófalvi. Hozzáfűzte, ő már tavasszal is úgy érezte, hogy kevés idő maradt a téli olimpiáig, a hátralévő időszak pedig rendkívül nehéz lesz, hiszen mindenki kvótát akar szerezni. „Elég jól ment a felkészülés, bár nyáron lebetegedtem egy időre. Most, hogy jövök hazafelé az olaszországi edzőtáborból, visszaigazoltnak érzem az eddigi munkát, de valós választ erre igazából csak az első verseny fog adni” – fűzte hozzá.

Fellobbant. Megkezdődött a visszaszámlálás a téli olimpia előtt Fotó: NOB

A dél-koreai seregszemléig még több mint három hónap van, azalatt viszont a láng folyamatosan emlékeztet majd a téli sportok csúcseseményének közelségére. A szervezőbizottságot irányító Li Hi Bom közölte, mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy biztonságos legyen a torna, miközben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a játékok jelentőségét emelte ki a keddi ceremónián.

Az olimpia szent és univerzális. Mindazon különbségek felett áll, amelyek megosztanak minket. Törékeny világunkban az ötkarikás játékoknak megvan az ereje, hogy egyesítse az emberiséget”

– fogalmazott. A fáklyát egyébként a görög északi síelő, Aposztolosz Angelisz a dél-koreaiak volt Bajnokok Ligája-győztes labdarúgójának, Pak Dzsi Szungnak adta át, hogy a láng november elsején megérkezzen Dél-Koreába, és elrajtolhasson a hagyományos váltófutás.