Varsóban „hódított” A Viszkis – bemutatták a csíki bankrablóról készült filmet

Bede Laura 2017. október 24., 22:22

Bemutatták Antal Nimród A Viszkis című, a csíkszeredai bankrablóról szóló alkotását a 33. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet október 13–22. között szerveztek. 

Fotó: Facebook/A Viszkis

A Viszkis című film vetítésére fogytak el először elővételben a jegyek a varsói filmfesztiválon, a csíkszeredai bankrabló történetét feldolgozó alkotás világpremierje október 20-án volt a lengyelországi szemlén. Az egymilliárd forintból készült, 126 perces akciófilmet tavaly forgatta Antal Nimród, Magyarországon november 23-tól vetítik a mozikban.

Az első perctől kezdve az volt a cél, hogy olyan szórakoztató, pörgős, akciódús filmet készítsünk, ami a lehető legszélesebb közönségnek szól, tehát azoknak is, akik tudják ki volt és mit tett Ambrus Attila, illetve azoknak is, akik most, ebből a filmből fogják őt és tetteit megismerni”

– mondta korábban a rendező. A film főszereplői Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán, Klem Viktor és Gazsó György, a zenét Yonderboi írta.

Antal Nimród a Kontroll című film sikere óta nem forgatott filmet Magyarországon. Azóta szép pályát futott be Hollywoodban, a világ egyik legsikeresebb rockbandájáról, a Metallicáról forgatott kissé szürreális koncertfilmet, Metallica – Through The Never címmel. Már 2013-ban azt nyilatkozta, hogy szívesen filmre vinné a Viszkis történetét. A rendező szerint ez a sztori a Kontrollhoz hasonlóan ismét jó lehetőséget ad arra, hogy keveredjenek benne a különböző műfajok: kapunk majd drámát, akciódús bankrablásokat, de olyan autós üldözést is, ahol a hülye rendőrök vígjátékba illő módon kergetik a Viszkist.

Nekem nagyon szimpatikus a pasi, s nemcsak azért, mert a dédnagyapám is csíkszeredai volt, hanem azért, mert szépen beszélő, intelligens, jóképű, kulturált ember benyomását keltette az első perctől fogva”

– nyilatkozta korábban Antal.

A Viszkis rabló néven elhíresült Ambrus Attila Csíkszeredában született 1967-ben, édesanyja másfél évesen elhagyta, és a nagymamája nevelte 10 éves koráig. 1988-ban szökött át Magyarországra, miután bűnöző életmódja miatt otthon kiközösítették. 1994 és 1999 között közepes jégkorongkapus-karriert futott be, főként az Újpesti TE csapatában.

Posta- és bankrablásai során – majdnem 30 alkalommal – több mint 142 millió forintot zsákmányolt.

2002-ben 17 év börtönt szabtak ki rá, azonban jó magaviselete miatt 2012. január 31-én, feltételesen szabadlábra helyezték. Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt, a helyszínekhez közeli kocsmákban 1-2 deci whiskyt ivott. Sajtóhírek szerint az egykori jégkorongozó megnősült, kerámiakészítésből él.

Ambrus Attila az elmúlt napokban egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen vett részt, amelyről a 24.hu számolt be. „Megjártam a poklot, megjártam a damaszkuszi utat. Rengeteg törés volt az életemben, és szinte mindért én voltam a felelős. Persze az elején másokat hibáztattam” – fogalmazott Ambrus, aki szerint soha nem tudjuk igazán, hol a mélypont, ugyanis mindig csúszhatunk lejjebb.

Én a sorsban hiszek. Büntetlenül semmit nem tehetünk az életben, és azt éreztem, hogy eljött az a pillanat, amikor számot kell adnom, hogy eddig és ne tovább”

– magyarázta a csíkszeredai férfi.

Mint kifejtette, barátok nélkül képtelen lett volna visszailleszkedni a társadalomba 13 év börtön után. Csak nekik köszönheti, hogy most itt ül, mert szerinte a rendszer nincs felkészülve erre a kemény feladatra: „sokan úgy papolnak a reintegrációról, hogy nem is ismerik a szó jelentését”. Ő például a szabadulása után annyi segítséget kapott, hogy megkapta egy hajléktalanszálló címét.

„A legnagyobb problémám az volt, hogy magamat elfogadjam. Azt, hogy én vagyok a felelős a saját sorsomért. Az erkölcs szobrát nyilván nem rólam fogják megmintázni, de megbékéltem a világgal, és igazából nem haragszom senkire. Béke van bennem” – hangsúlyozta Ambrus Attila.