Kastélyfejlesztés egyedi termékekből: új kollekcióval bővül a Kastély Erdélyben webshopja

Pap Melinda 2017. október 25., 10:29

A nagy népszerűségre való tekintettel újabb öt erdélyi tervező kollekciójával bővül az erdélyi kastélyok megmentését elősegítő Kastély Erdélyben program webshopja. Az egyedi termékekből származó bevételt a program működtetésére fordítják.

A design fesztivál keretében tartott kiállításon új darabokat is bemutattak Fotó: Moonlab

Hamarosan új termékekkel bővül a Kastély Erdélyben program fél éve indított internetes boltja, a következő hetekben újabb öt tervező, kastélyok inspirálta termékei közül válogathatnak majd az érdeklődők. Az új kollekciót az eddigi termékek iránti nagy érdeklődés indokolta, mondta el a Krónikának Fóris Réka, a Kastély Erdélyben webshop menedzsere.

Az egyedi termékekből az elmúlt hétvégén a kolozsvári design fesztivál, a ZAIN – Design Expressions 2017 keretében láthattak ízelítőt az érdeklődők a K+ közösségi térben.

A korábbi, a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott kiállítás után – amikor a program keretében készült kastélyfotók mellett a munkákat is megtekinthették a látogatók – ez volt a második alkalom, hogy „élőben” lehetett találkozni az erdélyi tervezők készítette egyedi termékekkel.

Eredetiség mint „alátámasztás”

A Kastély Erdélyben Alap bevételeit gazdagító shop (http://shop.kastelyerdelyben.ro) a Pont csoport által működtetett, zömében a Norvég Alapból finanszírozott Kastély Erdélyben program kiegészítő pályázataként indult.

Alexandra Constantinescu kerámiái Fotó: Moonlab

„Hogy a Kastély Erdélyben programnak egy biztos financiális alapja legyen, projekttől függetlenül. Ha vége van bármely projektnek, és nem tudunk újra pályázni, ez az alap kontinuitást jelenthessen, megmaradást biztosítson” – indokolta létrehozását Fóris Réka.

Hat erdélyi művészt – Keszeg Ágnest, Esztány Istvánt, Alexandra Constantinescut, Georgiana Ciceót, Csillag Istvánt és Erika Popliceanut – kértek fel arra, hogy az erdélyi kastélyokból inspirálódva létrehozzák saját kollekciójukat.

Hogy eddigi munkáikhoz hasonlót alkossanak, vagy újat hozzanak létre, úgy, hogy a kastély fogalmához kapcsolódó képzettársításokat, hangulatokat használják inspirációforrásként. A projekt indítói ahhoz is ragaszkodnak, hogy az eladásra kínált termékek erdélyi művészek munkái legyenek, és amennyiben lehetséges helyi, természetes anyagokból készüljenek. Ezáltal a helyi, fenntartható megoldásokat is népszerűsítik.

A projektben részt vevő tervezők kiválasztása szubjektív döntés, a részvétel felkérés alapján történik, mondta Fóris Réka.

Ismerjük őket, a munkáikat, és úgy gondoljuk, hogy tudunk azonosulni azzal, amit csinálnak. Nagyon szerették a felkért művészek a projektet, szívesen csatlakoztak hozzá”

– mesélte a webshop menedzsere, aki szerint a most készülő, akár napokon belül bemutatandó újabb öt kollekció alkotóinak neve egyelőre titok, meglepetésnek szánják.

Csillag István képeslapjai Fotó: Moonlab

„Nagyon szeretik”

A shop folyamatosan bővülő kínálatában jelenleg Esztány István táskái, kiegészítői, Ale­xandra Constantinescu CONDENS kerámiakollekciója, Keszeg Ágnes kastélykertek ihlette illusztrációiból készült printjei, Georgiana Ciceo KŐ ezüstékszer-kollekciója, Erika Popliceanu GYÖKEREK bizsukollekciója és Csillag István illusztrátor erdélyi kastélyokról készült képeslap-kollekciója szerepel. A termékekből az online áruházon kívül az erdélyi kastélyokba is visznek, ahol szintén vásárolhatnak belőlük a látogatók. „Mindkét helyen azt látjuk, hogy nagyon szeretik a termékeket.

Nagyon pozitív a tapasztalatunk, ezért is jön az új kollekció, mert hiszünk benne, hogy ezt így érdemes csinálni”

– összegzett Fóris Réka.

Mint mondta, az érdeklődők között magyarok és románok egyaránt vannak, ahogy maga a Kastély Erdélyben program is nagy népszerűségnek örvend mindkét közösség körében. „Nagyon jó volt a román közösség részéről is a visszajelzés, és a rendelők között is ott vannak” – tette hozzá Fóris Réka, aki szerint a fél éve indított webshop beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Új termékek a kiállításon Fotó: Moonlab

Az eladásból származó bevétel az előállítási költségeken túl a Kastély Erdélyben Alapot gazdagítja, amelyet 2016-ban alapított a PONT csoport, hogy pénzt gyűjtsön a program tevékenységeinek támogatására.

Az erdélyi kastélyok rehabilitálását, turisztikai és kulturális kihasználását szakértői tanácsokkal, stratégiák kidolgozásával ösztönző Kastély Erdélyben program izlandi, liechtensteini és norvég alapokból részesült

454 950,74 lej értékű támogatásban. Legfőbb célja egy hálózat, stratégia és hosszú távú jövőkép kialakítása annak érdekében, hogy a kommunista diktatúra idején leromlott kastélyokat gazdaságilag és társadalmi szempontból is értékesíthesse a közösség.