Tovább bonyolódik a beresztelki falopásügy

Krónika 2017. október 24., 20:15

Három kiskorú szeme láttára lőtték agyon a rendőrök vasárnap a falopással gyanúsított abafáji fiatalembert – állítja az áldozat nagybátyja, aki a Pro Tv-nek nyilatkozott a napról napra bonyolódó Maros megyei ügy kapcsán.

Illusztráció Fotó: Pinti Attila

Mint mondta, Levente három unokaöccsével (10 és 14 év közötti gyerekekkel) és egy szekérrel ment ki a Beresztelke melletti erdőbe száraz gallyakat gyűjteni. A férfi szerint a körzeti erdész is tudta, hogy nem lopni akartak, a lehullott ágakat gyűjtötték a szekérbe, a helyszínre érkező rendőrök mégis agyonlőtték a férfit a gyerekek szeme láttára.

A Zi-de-zi.ro portálnak hétfőn egy szemtanú is nyilatkozott, aki az áldozat nagybátyjától eltérően egy gyerek jelenlétéről beszélt, azt viszont hangsúlyozni kívánta, hogy a helyszínre érkező rendőrök egyenesen az áldozat fejére céloztak, utána pedig megijedhettek a történtektől, mert ott hagyták a gyereket a lelőtt férfi mellett, és elmenekültek a helyszínről. Időközben kiderült, hogy az áldozat nem 25 éves, mint ahogy azt a szemtanú állította, hanem 21.

Beresztelke alpolgármestere, Demény Árpád a Zi-de-zi.ro-nak tegnap azt mondta, a Szászrégenhez tartozó Abafáján élő roma közösség tagjai napi rendszerességgel lopják a fát a községhez közeli erdőből. Abafáji volt egyébként a lelőtt férfi is. Az alpolgármester elmondta továbbá, gyakori látvány, hogy az abafájiak fával megrakott szekerekkel távoznak a községi erdőből, de az sem ritka, hogy a környező falvak udvaraiból is lopnak.

„A legtöbb alkalommal nem a polgármesteri hivatalhoz fordulnak az emberek, hanem a rendőrségre mennek panaszt tenni, vagy még oda se. Tudjuk, hogy a mezőről is gyakran lopnak, egy alkalommal egy autó is eltűnt, majd később megtalálták az út szélén, de a tettes soha nem került elő” – mondta az elöljáró.

A meglehetősen nagy médianyilvánosságot kapott esetről a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság és az ügyészség is szűkszavúan nyilatkozik, legalábbis egyelőre. A rendőrség szóvivője csupán annyit mondott, a hatóságokat vasárnap a 112-es segélyhívó számon értesítették arról, hogy fatolvajok garázdálkodnak a Maros megyei község szélén lévő erdőben, ezt követően a rendőrök erdőfelügyelőkkel vonultak a helyszínre.

A szóvivő azt mondta: a tetten ért férfi nem állt meg a felszólításra, és megpróbált elmenekülni a helyszínről, ezért a rendőrök a fegyverüket használták. Az ügyészség szerint a rendőrök „egy csoport roma etnikumú személyt” értek tetten falopáson, előállításuk és azonosításuk érdekében a rendőrök kénytelenek voltak használni a szolgálati fegyverüket.