Csak valós veszély esetén járhat kiegészítő védelem a menedékkérőnek

Hírösszefoglaló 2017. október 24., 17:27

Kiegészítő védelemben csak az a menedékkérő részesülhet az Európai Unió tagországaiban, akit ténylegesen kínzás vagy embertelen bánásmód fenyeget hazájában, ha visszatérne – foglalt állást az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának főtanácsnoka.

Yves Bot Fotó: Euroscolasite

Yves Bot kedden elmondta: nem elegendő ok a kiegészítő védelemre az, ha a hazájában régebben kínzást elszenvedő menekült számára ott nem biztosított a megfelelő pszichés kezelés. A menekültekről szóló genfi egyezmény szerint

kiegészítő védelemben olyan menedékkérő bevándorlók részesülhetnek, akik nem rendelkeznek menekült jogállással, azonban származási országukban olyan súlyos fenyegetésnek vannak kitéve, mint a halálbüntetés, a kínzás, az embertelen vagy megalázó bánásmód.

Az MTI szerint a most szóban forgó ügy előzménye, hogy egy Srí Lanka-i állampolgár menedékjog – és kiegészítő védelem – iránti kérelmet nyújtott be Nagy-Britanniában. Arra hivatkozott, hogy a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei nevű Srí Lanka-i szakadár szervezetet tagja volt, amiért hazájában a biztonsági erők fogva tartották és megkínozták. Visszatérése esetén pedig további rossz bánásmód fenyegeti, és nem részesülhetne a korábbi kínzások okozta pszichés betegségének kezeléséhez megfelelő ellátásban.

A brit hatóságok azonban elutasították kérelmét, mivel nem látták indokoltnak, hogy további fenyegetésnek lenne kitéve a származási országában. Yves Bot főtanácsnok – akinek indítványa csak előzetes állásfoglalás, az uniós bíróság még csak most kezdi meg az ügy tárgyalását – emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályozás szerint a kérvényezők visszamenőleg nem hivatkozhatnak az elszenvedett sérelmekre.