Gavrilescu: kilövik a Fogarason emberekre támadó medvét

Hírösszefoglaló 2017. október 24., 15:08

Kilövik azt a medvét, amely hétfő reggel megtámadott Fogarason egy 39 éves férfit és egy 14 éves lányt – jelentette be kedden Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

Képünk illusztráció Fotó: Sándor Csilla

„Kedden reggel megkaptuk a dokumentációt és az államtitkár talán már alá is írta az emberek életét veszélyeztető medve kilövési engedélyét. (...) Két eljárás létezik. Az egyik ez, amikor emberi élet kerül veszélybe, és akkor kilövik a medvét, a másik az, amikor a háztartásban tesz kárt, akkor befogják és elköltöztetik” – magyarázta az Agerpres szerint a miniszter. Gavrilescu kifejtette: összesen 94 nagyragadozó esetében fordultak a minisztériumhoz.

94 kérés érkezett, azok közül 22-re megadtuk az engedélyt, a többi nem tartotta be az előírt procedúrát, a nagy részüket elköltöztetik”

– mondta a miniszter.

Hétfőn reggel két fogarasi személyre, egy 39 éves férfire és egy 14 éves lányra támadt egy medve, mindketten megsebesültek.

{K1}

A múlt héten a fogarasi erdészet képviselői kilövési engedélyt kértek egy medvére, amelyet többször láttak a házak környékén. A környezetvédelmi ügynökségen további öt, Brassó és Fogaras környékén garázdálkodó medvére kértek kilövési engedélyt. A Brassó megyei állatvédő egyesületek képviselői ezzel szemben azt kérték a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy ne adjon kilövési engedélyt, hanem találjanak más módszert arra, hogy az állatok ne jöjjenek le az erdőből a településekre élelemért.