Hiányos a terhesgondozás

Bíró Blanka 2017. október 24., 12:30

Hatalmas nyomás nehezedik a kórházakra a hiányos terhességgondozás miatt – hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert.

Fotó: Ilovemum.hu

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója a Krónikának elmondta: rengeteg az olyan várandós nő, akit első ízben akkor vizsgál meg nőgyógyász, amikor szülni érkezik a kórházba, ez pedig hatalmas kockázatot jelent mind az anyának, mind a magzatnak, de az orvosnak is. Nagyon sok betegség, szövődmény a terhesség során kiszűrhető lenne.

A szakember hangsúlyozta, a 18 évnél fiatalabb gyerekanyák körében is gyakori, hogy nem járnak vizsgálatra a terhesség idején, holott a kiskorúaknál még több a veszélyeztető körülmény.

A statisztikák szerint Európában Románia „élen jár” a szülés közben életüket vesztő anyák számának tekintetében: 2015-ben 100 ezer élve világra jött csecsemőre 14,4, az édesanyát érintő haláleset történt.

András Nagy Róbert szerint kormányzati szinten kellene programokat kidolgozni és több pénzt szánni a megelőzésre. Rámutatott: a háziorvosi rendszer kialakítása nyomán megszűnt a védőnőhálózat, ezt kellene újraindítani, vagy az alapellátásban létrehozni új állásokat, de az is megoldást jelenthet, ha a közegészségügyi rendszerben úgynevezett egészségházakat hoznak létre, amelyekben megvalósulhat a terhességgondozás.

Az igazgató rámutatott, az is nehezíti a betegellátást, hogy folyamatosan csökkentik a paraklinikai vizsgálatokra szánt összeget.

Ez a jár, de nem jut szomorú esete. A várandós nők ingyenes vérvizsgálatra jogosultak, függetlenül attól, hogy biztosítottak vagy sem. De állandóan kimerül a keret,

ezért két-három hónappal előre kell időpontot kérni. Akinek van rá lehetősége, kifizeti a vizsgálat árát zsebből, ám aki ezt nem teheti meg, általában lemond róla” – részletezte. A hátrányos szociális helyzetben levők a legkiszolgáltatottabbak, nekik az egészségi állapotuk is rosszabb, és tájékozatlanok.