Késett a vonat, kirúgták a román vasúti vezérigazgatót

Krónika 2017. október 24., 10:56

Menesztették tisztségéből a Román Vasúttársaság (CFR) igazgatóját, Marius Chipert – jelentette be kedden Felix Stroe szállításügyi miniszter.

Fotó: Sándor Csilla

A dévai látogatására érkezett tárcavezető azzal indokolta a CFR-igazgató leváltását, hogy a vállalaton belüli szervezetlenség miatt folyamatosan késnek a vonatok. Felix Stroe azt mondta, találkozóra hívja a minisztériumba a vállalat illetékeseit, hogy hívja fel a figyelmüket a legégetőbb problémákra.

„Nem azért váltjuk le az embereket, hogy csináljunk helyet másoknak. (...) Az állampolgárokkal szembeni tisztelet hiányát nem lehet tolerálni. Én legalábbis nem fogom, nulla toleranciát hirdetek. A vonatok nem azért késnek, mert elavultak a szerelvények. (...) Nem tudom megérteni, hogy a Bukarest és Konstanca közötti vasúti szakaszon, amelynek a korszerűsítésébe több száz millió eurót fektettek, és amelyik a legmodernebb Romániában, miért késnek több tíz percet a vonatok, ha nem a szervezés, az odafigyelés, az igényesség hiánya miatt” – idézte az Agerpres hírügynökség a minisztert.

Sajtójelentések szerint a miniszternél az verte ki a biztosítékot, hogy közel egy órás késéssel futott be a dévai pályaudvarra az a gyorsvonat, amellyel Bukarestből utazott a hunyadi megyeszékhelyre.

A tárcavezető hozzátette, nagyon fontos, hogy a szerelvények közlekedjenek pontosan, és úgy véli, Marius Chiper igazgató leváltása komoly figyelmeztető jelzés lesz arra vonatkozóan, hogy az ehhez hasonló problémákat „nem fogják többé tolerálni”.

Amúgy a miniszter bejelentéséhez képest a Román Vasúttársaság (CFR) néhány órával később azt közölte, hogy Marius Chiper ügyvivő vezérigazgató önként mondott le tisztségéről. A CFR közleménye értelmében Chiper személyes okokra hivatkozva nyújtotta be lemondását az igazgatótanács elnökének.