Hetvenkét órányi önzetlen segítségnyújtás Erdélyben is

Bede Laura 2017. október 24., 14:26

Több erdélyi városban szerveztek önkéntes akciót októberben a németországi kezdeményezésű, 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű mozgalom keretében.

A segítségnyújtás közösségformáló erejére próbálja felhívni a figyelmet a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű mozgalom, amelynek keretében egy októberi hétvégén Európa-szerte önkéntesek segítenek hátrányos helyzetű embereken. A kezdeményezés ötlete 1995-ben fogalmazódott meg Németországban, az évek során további tíz ország csatlakozott a mozduláshoz, és három éve Erdélyben is szerveznek ilyen jellegű programokat.

Az erdélyi önkéntes akciók lebonyolításáért az Ifjúsági Keresztény Egyesület (IKE) felel. Nem a főszervezők írják ki a projekteket vagy a csapatokat, hanem arra bátorítják a fiatalokat, hogy hirdessenek meg tervezeteket ott, ahol szükségét érzik”

– mondta el a Krónika megkeresésére Rusu Szidónia, a mozgalom erdélyi koordinátora. Hozzátette, a kezdeményezés érdekessége, hogy ugyanazon a hétvégén szervezik meg körülbelül tíz európai országban, idén október 12–15. között, tavaly egy héttel korábban. Mint kifejtette, azért célozzák meg az októberi hónapot, mert szeretnék bevonni a középiskolásokat és egyetemistákat is.

Idén Kolozsváron, Nagyváradon és Maros megyében szerveztünk programokat, amelyeken főként egyetemisták vettek részt, de a tavalyhoz képest újdonságnak számít, hogy középiskolások is eljöttek.

Nagyváradon például egy egész osztály beszállt a projektbe a Katolikus Gimnáziumból” – részletezte a programfelelős.

A szervezetek, csapatok főként szociális jellegű – időseknek, fiataloknak szervezett programok, előadások, segítségnyújtás – projekteket szoktak benyújtani, de ökológiai – erdőtakarítás, szemétszedés, faültetés – és fejlesztő – játszóterek, óvodák felújítása, kerítések festése – programok is szerepelnek a tervezetekben.

Erdélyben idén hét projekttel jelentkeztek, szerepelt közte idősek látogatása, roma gyerekekkel való foglalkozás, játszóházfestés, őszi takarítás, templom körüli munkálatok végzése – ezeken közel 100 önkéntes vett részt.

„A mi projektünk keretében Marossárpatakon festettük meg a Cini Lulugyi nevű játszóház külső falait, illetve különböző foglalkozásokat szerveztünk az ottani roma gyerekeknek. Az apróságok nagyon élvezték, nekik mindig nagy meglepetés, amikor külsősök jönnek, mert ez eléggé elzárt közösség. Nagyon örültek annak, hogy egy nagy csapat csak azért jött, hogy velük foglalkozzék, játsszék, énekeljen” – fogalmazott a koordinátor.

Rusu Szidónia lapunknak arról is beszámolt, hogy jövőre szeretnék sokkal hamarabb meghirdetni az akciót, hogy minél több fiatalt tudjanak bevonni, és tényleg 72 órás legyen a program.

Mint kifejtette, a tevékenységeket három napra kellett volna szervezni, de ezek általában egy-két napot tartanak. Továbbra is főként szociális jellegű projektet szeretnének megvalósítani, illetve minél több erdélyi településen népszerűsíteni a kezdeményezést.