A lázadás mint erkölcsi kötelesség: Sütő András-darabot mutatnak be a reformáció évfordulóján

Krónika 2017. október 24., 13:08

Az évad első nagytermi bemutatójaként Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című darabjából készült előadást mutatja be a vásárhelyi Tompa Miklós Társulat.

Fotó: Boda L. Gergely

Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját tűzi műsorára a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A 2017/2018-as évad első bérletes nagytermi bemutatóját, a Sebestyén Aba rendezte produkciót október 31-én, kedden 19.00 órától láthatja a közönség a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

„Milyen esélye van az egyénnek a boldogulásra egy olyan rendszerben, ahol ad absurdum a törvény alkotói és őrei egyben a törvény és a jog lábbal tiprói?

Hol húzódik a határ a termékeny, erőt adó hit és a bárgyú naivitás között? Milyen következményei lehetnek, ha vakon hiszünk igazságunk jogi úton való orvoslásában,

és milyen végzetes, visszafordíthatatlan tragédiához vezethet utunk, ha elborult elmével, magunk próbálunk igazságot szolgáltatni önmagunknak? Igazolt lehet-e valaha az a helyzet, amikor a polgári engedetlenség, a lázadás nem csak egy lehetséges út igazságunk, jogaink, hitünk vissza-, illetve megszerzésében, hanem egyenesen erkölcsi kötelességünk? Mit jelent ma számunkra Luther Márton mondata: „Itt állok, másként nem tehetek!”? – teszik fel a kérdést az alkotók.

Kolhaas Mihály és Nagelshmidt Karl vitája, ma is fájóan aktuális jogi és erkölcsi kérdéseket feszeget. Kolhaas Mihály szerepében Bokor Barna lép színpadra.

A szereposztás további tagjai: Gecse Ramóna, Kovács Botond, Szabó János-Szilárd, Simon Boglárka-Katalin, Ördög Miklós-Levente , Tollas Gábor, Gáspárik Attila, Csíki Szabolcs, Demeter Márk-Cristopher, Lajter Márkó-Ernesztó, Kádár L. Gellért, Korpos András, Galló Ernő, Meszesi Oszkár, Benő Kinga, Henn János, Takács Örs, Makra Lajos, Abai-Szabó Tamás, Kocsis Anna, Tóth Jess, Ruszuly Ervin, Ádám Kornél, Borsos Tamás, Czüvek Loránd, Pál Zoltán, András Gedeon, Scurtu Dávid. Zenekar: Makkai István, Badi Miklós, Darabont Örs, Kelemen Antal, Lokodi Rozália.

Az előadás díszlettervezője Kupás Anna, jelmeztervező Hotykai evelyn, koreográfus Györfi csaba, zeneszerző Boros Csaba, dramaturg Keresztes Franciska, rendezőasszisztens Fülöp Bea. A bemutatót követően november 2-án, csütörtökön 15 órakor játsszák az előadást, amely román nyelvű feliratozással követhető.