Iorgulescu marad a fociliga-vezető – a Sepsi OSK alelnöke szerint pénzügyi megfontolások döntöttek

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. október 23., 16:17

Újraválasztották Gino Iorgulescut a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elnökévé. A szavazásra jogosult élvonalbeli klubok döntését a pénzügyi stabilitás motiválta.

Gino Iorgulescu Fotó: Lpf.ro

Gino Iorgulescu marad a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elnöke, miután a hétfői tisztújító közgyűlésen 13-1-es szavazataránnyal legyőzte egyetlen kihívóját, Sorin Drăgoit, a Temesvári ACS Poli elnökét. A helyszíni beszámolók alapján utóbbi még bizakodva lépett be a szervezet bukaresti székházába, de az eredmény láttán felháborodva távozott, politikai döntést sejtve a voksok mögött.

Az újrázó 61 éves egykori válogatott futballistát ugyanis támogatásáról biztosította a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos elnöke, Liviu Dragnea,

mint ahogyan négy évvel korábban Victor Ponta volt miniszterelnök „pártfogoltjaként” emlegették. Iorgulescu akkor az addig 17 éven át regnáló Dumitru Dragomirt „taszította le a trónról", de hasonló „sorozatra" már nem ad lehetőséget a megváltoztatott alapszabály, amely legtöbb két mandátumra korlátozta a tisztség betöltését. Az eddigi négy év helyett viszont immár ötre szól a megbízatás, ezért 2022-ig a mostani Liga 1-es klubok küldöttjeinek választottja irányítja Romániában az élvonalbeli labdarúgást.

Az újrázó sportvezető sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Dragnea „nem folyt bele” az LPF-választásokba.

Engem eleve tizenegy klub javasolt a tisztségre, és ha nem jár le a határidő, valószínűleg a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK és a Botoșani is engem javasolt volna”

– magyarázta elsöprő sikerét. Ezt amúgy a sajtóban nyilatkozó sportvezetők is alátámasztották, akik bevallásuk szerint kizárólag a liga eddigi eredményei ismeretében szavaztak újfent bizalmat a tévéközvetítési díj értékének fenntartását vállaló Iorgulescunak, az átlátható kormányzás ígéretével kampányoló Drăgoijal szemben.

Kertész Dávid, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK alelnöke a Krónikának válaszolva szintén pénzügyi megfontolásokkal magyarázta a választások eredményét.

„A csapatok túlnyomó része a folytatás mellett döntött. Így láttak biztosítékot arra, hogy ezután is megkapják a járulékot a mérkőzések közvetítéseinek jogdíjából. Szerintem ez a vezetőség képes arra, hogy a tévétársaságokkal előnyös szerződést kössön" – mutatott rá. Kérdésünkre hozzátette: az élvonal újoncaiként nem akarták „a mellüket verni" a jelöltállítás kapcsán, hiszen épp hogy csak betekintést nyertek az LPF életébe, de most bíznak abban, hogy ezután is „rendben mennek" a dolgok.

Közismert, hogy az LPF és a jövőre ugyancsak tisztújítást tartó Román Labdarúgó-szövetség (FRF) között eléggé ellenséges a viszony, de

Kertész szerint Iorgulescu erős támogatottsága talán elgondolkodtatja majd a Răzvan Burleanu vezette sportági szervezetet.

„A romániai labdarúgásnak az a jó, ha mindkét szervezete erős, de együttműködik egymással" – vélekedett.

Sajtótájékoztatóján Iorgulescu egyébként ismét közölte, hogy az elmúlt időszakban a szövetség gáncsolta el a változtatásokra tett javaslataikat, és bár idősebb, mint az FRF első embere, de megteszi a kezdő lépést annak érdekében, hogy személyes tárgyalás útján rendezzék a két intézmény viszonyát.

Ami a jövőre vonatkozó elképzeléseket illeti, a régi-új elnök közölte: videóbíróra még nincs 800 ezer eurójuk, mint ahogyan egy ifjúsági bajnokság elindításához sincs pénzügyi és infrastrukturális lehetőségük. „A szponzorizációkból nem tudunk mindent fedezni" – szögezte le, ismét felvetve azt a javaslatát, hogy a klubok adjanak át reklámfelületet az LPF-nek a stadionokban.

Súlyos temesvári vereség a pályán is

Mielőtt a Temesvári ACS Poli elnöke, Sorin Drăgoi alulmaradt volna a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elnökválasztásán, a Bega-partiak élvonalbeli csapata a pályán is elszenvedte az aktuális szezon legnagyobb vereségét: a Liga 1 15. fordulójában 7-0-ra kapott ki vasárnap este az FCSB vendégeként. A bukarestiek góljait a mesterhármasig jutó Gnohere, a duplázó Florin Coman, valamint Larie és Tănase szerezte. Utóbbi a Soljic kiállításakor (84. perc) megítélt büntetőből volt eredményes. Érdekesség, hogy a steauások legutóbb 2014-ben tudtak ilyen nagy arányban győzni, és akkor is épp a temesváriak ellen.

Ugyancsak vasárnap kapott ki a Giurgiui Astra hazai pályán 3-2-re a Voluntari-tól, ezért a hétfő esti Botoșani–Dinamo meccs eredményétől függetlenül az összetett élén Kolozsvári CFR (33 pont), FCSB (32) és Craiova (32) a sorrend. A Volutari 19 ponttal előrelépett a nyolcadik helyre. Keddtől már a Román Kupa tizenhatoddöntőit rendezik, kedden FC Argeș–Iași (16 óra), Ploiești-i Petrorul–Mioveni (18), Kolozsvári Universitatea–Miroslava (19) és Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK–Craiova (20.30) párosítás szerint.