Kiadták az első kilövési engedélyt a veszélyes medvékre – Neamț megyében

Kőrössy Andrea 2017. október 23., 15:22

A Székelyföldön hiába várják, Neamţ megyében viszont a környezetvédelmi minisztérium már kibocsátotta az első engedélyt egy veszélyes medve kilövésére.

Fotó: Pixabay.com

Számos erdélyi, elsősorban a székelyföldi megyékben már hetek óta hiába várják, hogy a környezetvédelmi minisztérium engedélyt adjon a veszélyes medvék ártalmatlanítására – úgy tűnik azonban, hogy a szaktárca a Kárpátokon túli területek védelmét tekinti prioritásnak, Neamţ megyében ugyanis jóváhagyták egy nagyvad kilövését.

A helyi sajtó tájékoztatása szerint a szaktárca múlt pénteken kiadott dokumentumában jóváhagyta annak a medvének a kilövését, amely múlt vasárnap megtámadott és súlyosan megsebesített egy helybélit Taşca községben. Ezt személyesen a pénteken Piatra Neamţon tartózkodó Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter közölte, úgy fogalmazott:

senkinek nem érdeke az állatok elpusztítása, de amikor emberéletek kerülnek veszélybe, a legfontosabb az ő védelmük”.

A tárcavezető kifejtette: hétfőn, 16-án kapta meg a Neamţ megyei szakbizottság jelentését, amely a Környezetvédelmi Őrség jóváhagyását is tartalmazta. „Ma (pénteken – szerk. megj.) aláírtuk a beavatkozási rendelkezést, amelyet az erdészeti igazgatóságnak küldtünk tovább. Nálunk az iratcsomókat valós időben átnézik” – magyarázta Graţiela Gavrilescu, aki egyébként Piatra Neamţon környezetvédelmi témákról, elsősorban a nem EU-konform szeméttelepek bezárásáról egyeztetett a helyi illetékesekkel.

Múlt vasárnap a medve a községhez közeli legelőn egy 78 éves férfira támadt rá, akinek sikerült hazamenekülnie és felhívnia a 112-es segélyhívószámot. Ugyanaznap egy mintegy 30 kilométerre levő faluban ment be egy nagyvad az egyik udvarba, de mire a csendőrök kiértek, elment. Graţiela Gavrilescu egyébként korábban határozottan állította, hogy szó sincs a medvék kilövéséről, a vonatkozó rendelet az áthelyezésükre, esetleg „exportjukra” vonatkozik.

Eközben hétfőn a Brassó megyei Fogarason történt medvetámadás:

a nagyvad egy 39 éves férfi és egy 14 éves lányt sebesített meg a lakóövezetben, egy tömbház közelében

– tájékoztatott a Mediafax hírügynökség. A megyei készenléti felügyelőség (ISU) arról számolt be: a férfi megúszta könnyebb sérülésekkel, a fiatal lány csípőjén azonban harapásnyomokat találtak, a medve pedig a vállát is megsebesítette. A tinédzsert mentő szállította kórházba, a férfi egyedül ment az egészségügyi intézménybe.

{K1}

Gheorghe Sucaciu, Fogaras polgármestere azt nyilatkozta: sürgősségi eljárás keretében értesítették a Környezetvédelmi Őrséget, a Környezetvédelmi Ügynökséget, az erdészetet és a vadászegyesületeket, ennek nyomán a szakemberek nekiláttak a nagyvad felkutatásának. Az elöljáró azt is elmondta: a negyed, ahol a támadás történt, a város szélén, az erdőhöz közel, nyílt terepen fekszik. Ezenkívül a prefektúrát is tájékoztatták a történtekről. Sucaciu úgy fogalmazott: a vizsgálatok lezárása után megteszik „a szükséges lépéseket”.

A polgármester azt is leszögezte:

nem hisz az „áthelyezésben”, szerinte azokat a medvéket, amelyek veszélyeztetik a lakosságot, „ártalmatlanítani” kell.

Hozzátette: múlt héten egy másik városnegyedben láttak nagyvadat kóborolni. Ionuţ Marin, a Brassó megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az ügyben gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indítottak bűnvádi eljárást.

A Brassó megyei vadásztársaságok eddig összesen hat medve kilövésére kértek engedélyt a minisztériumtól, amely egyelőre nem tett eleget egyik igénylésnek sem. Kovászna megyében a néhány nappal ezelőtti adatok szerint 15 medve ártalmatlanítására állítottak össze iratcsomót, míg Hargita megyében közel félszáz nagyvad kilövését tartják elengedhetetlennek a hatóságok. Noha a térségből már szinte naponta érkeznek hírek medvetámadásról, a környezetvédelmi minisztérium eddig egyetlen engedélyt sem bocsátott ki.