Kártérítést követelnek a sztrájkoló váradi sofőröktől

Pap Melinda 2017. október 23., 13:59

Több mint kétszázezer lejes kártérítést követel minden munkabeszüntetéssel eltöltött napért az elmúlt héten spontán sztrájkot kirobbantó alkalmazottaitól a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV).

Fotó: Oradea.ro

Az egyedüli részvényesként a helyi önkormányzathoz tartozó vállalat által indított per első tárgyalását pénteken tartották volna a Bihar megyei törvényszéken, azonban, mivel a nagy számú alperes fele sem jelent meg, elnapolták.

A HKV 162 alkalmazottjától követel kártérítést – napjára 210 ezer lejt – arra hivatkozva, hogy azáltal, hogy múlt héten két napig nem voltak hajlandók munkába állni, jelentős bevételtől esett el a vállalat,

írta az Ebihoreanul hírportál. A vállalat vezetősége és Ilie Bolojan polgármester szerint ugyanis a múlt kedden kirobbantott spontán sztrájk nem volt legális: a kollektív munkaszerződés értelmében biztosítani kellett volna a tevékenység 30 százalékát.

{K1}

A péntekre kitűzött első tárgyalási fordulón mintegy 60 alkalmazott jelent meg – mint mondták, társaik munkában voltak –, nem is fértek be mindannyian az ülésterembe, és csupán az érintettek nevének a felolvasása egy órát vett igénybe, írta a portál.

A következő tárgyalást december 7-ére tűzték ki, addig a felperesnek részleteznie kell, hogy miben is áll a kár, melyet indoklása szerint a napi 90 ezer utas „kimaradása” okozott.

A bíróság ugyanakkor a sztrájk idején szabadságon lévők nevesítését is kérte, ugyanis az egyik alperes, Juhász János szakszervezeti bizalmi szerint a perelt alkalmazottak között olyan személyek is vannak, akiknek nem kellett volna munkába állni, vagy megtették. Ráadásul az osztályvezetők, mesterek neve nem szerepel a listán, sérelmezte Juhász, holott az alkalmazottak zöméhez hasonlóan ezek sem dolgoztak a kétnapos sztrájk ideje alatt.

{K2}

Mint arról beszámoltunk, Nagyváradon múlt héten két napra leállt a tömegközlekedés a HKV alkalmazottainak sztrájkja miatt. Ilie Bolojan polgármester azonban a kért fizetésemelések helyett elbocsátásokat és átszervezést helyezett kilátásba, szerinte csak így tudnak nagyobb bérkeretet biztosítani a vállalatnak.