Taroltak a szatmáriak a kolozsvári bábfesztiválon

Krónika 2017. október 23., 11:42

Kiosztották a hét végén az öt napos, 16. alkalommal szervezett Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiváljának díjait.

Fotó: Facebook/Kolozsvári Puck Bábszínház

A kolozsvári szemlén a négy meghívott külföldi társulaton kívül tizennégy hazai bábszínház volt versenyben a fesztiváldíjakért. A bíráló bizottság tagja Slobodan Markovic (a zsűri elnöke, a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója), Roxana Croitoru teatrológus, Katona József rendező, Ovidiu Pecican újságíró és Epaminonda Tiotiu díszlettervező volt.

A legjobb előadás díját a Történet a tálról és a kanálról című előadás érdemelte ki, amelyet a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata mutatott be.

A legjobb rendezés díját A hókirálynő című előadás színpadra állításáért Adela Moldovan kapta, az előadást az Aradi Marionett Színház mutatta be. A legjobb dramaturgiáért járó díjat szintén a szatmári Brighella Bábtagozata érdemelte ki. A Történet a tálról és a kanálról című előadás szövegkönyvét Michael Ende nyomán Nagy Viktória Éva és Schneider Jankó írta.

A legjobb zene díját Czapp Ferenc zeneszerző érdemelte ki, a díjnyertes muzsika a szatmári Történet a tálról és a kanálról című előadásban volt hallható. A legjobb női alakítás díját ex aequo Nagy Anikó érdemelte ki a Történet a tálról és a kanálról című előadásban bemutatott játékáért.