Minőségi csipkeízekkel taroltak Kalotaszentkirályon

Bede Laura 2017. október 22., 17:59

Több mint ezren vettek részt hétvégén a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon tizenkettedik alkalommal szervezett Csipkebogyó-fesztiválon.

Fotó: Lonay Arthur

„A település egyre nagyobb hangsúlyt fektet a vendégfogadásra, faluturizmusra, ezért a fesztivál időpontjának azt a hosszú hétvégét választjuk, amikor anyaországi vendégeink az ’56-os forradalom alkalmából szabadnapot kapnak. Idén is számos turista látogatott el a rendezvényre, többek között a két testvértelepülésünk, Kunadacs és Szeghalom képviseletében.

A rendezvény fénypontjának nevezném az öt darab faragott, turisztikai kapu felavatását,
melyeknek egyik oldalára a helyi közintézmények térképe került, a másikra pedig vendégpanziók fényképe, elérhetősége”

– mondta el Krónika megkeresésére Póka András-György polgármester.

Hozzátette, a fesztivált kulturális programokkal nyitották meg, szombaton öt csapat részvételével kezdetét vette a csipkeízfőző-verseny. A zsűri tagjai az értékeléskor figyelembe vették az asztalok díszítő elemeit, összképét, a versenyzők népviseletét, és nem utolsósorban a csipkeíz állagát, minőségét. A csipkebálban a zsűri értékelte a lekvárokat, és természetesen mindenkit díjazott.

A szervezők – Kalotaszentkirályi Vendégfogadók Egyesülete és a Davincze Tours utazási iroda – szombaton állandó programokat is kínáltak a látogatóknak,

mint a Kalotaszentkirályi tájház látogatása, lovasszekerezés, fafaragás, gyöngyfűzés.

A rendezvényen fellépett a csongrádi fúvózenekar, a bánffyhunyadi Suhanc Néptánccsoport, a kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye Néptánccsoport.