Biciklivel vonulnak fel a sztrádaépítés érdekében

Kőrössy Andrea 2017. október 22., 16:17

Biciklis felvonulással kívánják felhívni a döntéshozók figyelmét Bihar megyében arra, hogy nagy szükség van az észak-erdélyi autópálya építésének folytatására.

Fotó: Boda L. Gergely

A szombaton, október 28-án sorra kerülő akciót az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) partiumi szervezete és a Bihar megyei vállalkozókat tömörítő szövetség közösen szervezi.

Az Ebihoreanul.ro hírportál a témában pénteken tartott sajtótájékoztatóra hivatkozva közölte:

a Nagyvárad és a megyeszékhelytől mintegy 25 kilométerre található Szalárd település közötti „menetelésre” mintegy 100 kerékpározót várnak.

A felvonulás a nagyváradi Széchenyi (Traian) parkból indul, a résztvevőket 10 órára várják. Indulás előtt a szervezők beadványt iktatnak a prefektúrán, amelyben az észak-erdélyi autópálya építési munkálatainak sürgős folytatását kérik a közlekedésügyi minisztériumtól, valamint a közúti infrastruktúráért felelős országos társaságtól.

Ezt követően a biciklisek a Főutcán (Republicii) és a Sztaroveszky (Magheru) utcán végighaladva a megyeszékhely északi oldalán, a Bihar település fele vezető úton hagyják el a várost.

A résztvevők egészen a Szalárd közelében található építőtelepig, egy félig kivitelezett, jelenleg elhagyatottan álló autópálya-felüljáróig kerekeznek. Rövid pihenő után végül a Siter faluban található Bangéta panzióba bicikliznek, ahol az akció sajtótájékoztatóval zárul.

Vasile Fonoage, a Bihar megyei vállalkozók szövetségének alelnöke rámutatott:

az autópálya hiánya évente több milliárd lejes károkat okoz a megyének azzal, hogy hátráltatja az új beruházások megvalósulását és a turizmus fellendítését.

Mint ismeretes, az észak-erdélyi autópálya „kálváriája” jó pár éve zajlik: a sztráda építésének még 2004-ben látott neki az amerikai Bechtel vállalat, amellyel azonban a kormány 2013-ban szerződést bontott.

Az autópályát azóta sem sikerült befejezni, többé-kevésbé ugyanazok a rövid szakaszok járhatók, amelyeket még a Bechtel hagyott hátra. A kormány részenként akarja megépíttetni a sztrádát, egy-egy szakasz kivitelezésével különböző vállalkozókat bíz meg, ez azonban egyelőre nem bizonyult hatékonynak.