Népszavazást tartanak Lombardia és Veneto autonómiájának kiszélesítéséről

MTI 2017. október 22., 11:15

A tartományi hatáskörök bővítéséről, a többi között az adózási autonómiáról tartanak véleménynyilvánító népszavazást vasárnap az északnyugati Lombardia és az északkelet-olaszországi Veneto tartományban.

A két tartományban egy időben rendezendő referendumon minden 18. életévét betöltött, szavazásra jogosult lakos voksolhat. A szavazóhelyiségek 7-től 23 óráig tartanak nyitva. A szavazóknak ugyanarra a Lombardiában hosszabban, Venetóban rövidebben megfogalmazott kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk. A kérdés a tartományi autonómiát célzó jogi eljárás elindítására vonatkozik. A két tartomány mindenekelőtt saját területük adóbevételének felhasználásában szorgalmaz nagyobb önállóságot az olasz államtól, valamint a migrációs politika és a biztonság terén.

Az olasz alkotmány értelmében bármelyik olasz tartomány kezdeményezheti saját autonómiája bővítését. Ezt tette Emilia Romagna tartomány is, amely népszavazás nélkül indította el az erről szóló tárgyalásokat a római kormánnyal.

Lombardiának 10 millió, Venetónak majdnem öt millió lakosa van a 60 milliós Olaszországban. Olaszország két leggazdagabb, iparilag legfejlettebb térsége akarja autonómiáját növelni: Lombardia fizeti a legtöbb adót a központi költségvetésbe, fejenként évi mintegy 12 ezer eurót, ami meghaladja a 10 ezer eurós olaszországi átlagot, és majdnem kétszerese a dél-olaszországi térségben fejenként fizetett éves adóátlagnak. Olaszországban csak Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemonte tartomány fizet be többet a költségvetésbe, mint amennyit visszakap az államtól. Lombardia évi 54 milliárd eurót kap vissza Rómától, jelentősen többet például annál a 8 milliárd eurónál, amelyet Madrid fizet vissza a spanyol költségvetésből Katalóniának.

Lombardiában a tartományi elnök Roberto Maroni, Venetóban az ugyanezt a tisztséget betöltő Luca Zaia kezdeményezte a referendumot. Mindketten az Északi Liga politikusai. A népszavazás célja, hogy a két tartomány egyeztetést indítson az olasz kormánnyal saját autonómiája bővítéséről. A népszavazás eredménye nem kötelező érvényű; elsősorban politikai üzenete van, mert ha az igenek nagy arányban győznek, Lombardia és Veneto nagyobb önállóságot érhet el a referendumot követő egyeztetések során. Venetóban a tartományi törvények értelmében legalább 51 százalékos részvétel szükséges a népszavazás érvényességéhez. Lombardiában az érvényesség nincs részvételhez kötve. Venetóban szavazási cédulán ikszelik be az igent vagy a nemet, Lombardiában - először az olasz választások történetében - a résztvevők táblagépen szavaznak.

Elemzők szerint a népszavazás az Északi Liga választási fogása saját támogatottságának növelésére néhány hónappal a tavaszi parlamenti választások előtt. Ezért az Északi Liga „populista törekvéseinek” megtörésére a pártok többsége, a kormánypárti balközép Demokrata Párt (PD), az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI), valamint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is igennel szavazásra buzdította szavazóit. Ugyanígy a tartományok püspökei is a népszavazás mellett álltak ki.
Roberto Maroni kijelentette, akkor lesz elégedett, ha Lombardiában a részvételi arány meghaladja a harminc százalékot. Hozzátette, a népszavazással folyamatot akar elindítani.