Megadóztatnák a város fejlődését hátráltatókat Nagyváradon

Pap Melinda 2017. október 22., 10:50

Nagyvárad fejlődésének mozgatórúgójaként használná a helyi adókat és illetékeket a helyi önkormányzat, amely ennek érdekében januártól számos változtatást vezet be adópolitikájába.

Fotó: Larisa Birta

A módosításokról Eduard Florea, a városháza gazdasági igazgatója számolt be, mint elmondta: a város fejlődését szolgáló tevékenységek adókedvezményben részesülnének, míg az azt akadályozókat többletadóval sújtanák. Az Ebihoreanul.ro portál beszámolója szerint így például

jövő évtől 50 százalékkal nagyobb közterhet fizethetnek azok, akik nem csatlakoznak rá a csatornahálózatra,

melynek bővítését az elmúlt években jelentős összegekből valósította meg az önkormányzat. Az igazgató szerint azonban a beruházás néhol hiábavalónak bizonyult, ugyanis egyesek megtagadják, hogy szerződésre lépjenek a közművekkel, ami Florea szerint már csak azért sem tolerálható, mert ez közegészségügyi kérdés is.

Azok az ingatlan-, illetve területtulajdonosok sem járnának jól 2018-tól, akik nem hasznosítják tulajdonukat,

az önkormányzat ugyanis többletadóval sújtaná a több mint egy hónapig üresen álló belvárosi üzlethelyiségeket, akárcsak a városban és a főútvonalak mentén található beépítetlen beltelkeket.

Az adók és illetékek csökkentésével stimulálná ellenben a városvezetés a turizmust, ennek érdekében a jelenlegi két százalékról háromra emelné a szállásadók által befizetett turisztikai illetéket.

Az Ilie Bolojan vezette polgármesteri hivatal azt tervezi, hogy az így nyert mintegy 400 ezer lejes többletösszeget a várost és a térséget népszerűsíteni hivatott turisztikai egyesület használja fel. Eduard Florea szerint a szállásadók különböző kedvezményes anyagokat kapnak majd, melyekből a főbb látnivalókról és szórakozási lehetőségekről informálódhatnak a turisták.

A turizmus fejlesztését szolgálja a teraszokat működtető éttermeknek, kocsmáknak nyújtott új lehetőség, mely szerint ezek kedvezményesen egész évre fizethetik az erre vonatkozó illetéket.

Az éves díjszabás 150 lej lenne négyzetméterenként, míg a teraszt csak a nyári szezonra igénylőknek napi 0,9 lejt kell fizetni egy négyzetméter közterület után.

A városvezetés az éttermekben, kocsmákban a rendezvények szervezését is ösztönözné, így azok a lokáltulajdonosok, akik bizonyítani tudják, hogy az előző évben legkevesebb 50 élő koncertet, stand up comedyt vagy más hasonló jellegű eseményt szerveztek, mentesülnének az eddigi, a hely méretének függvényében 450 és 2000 lej közötti illeték fizetése alól.

Florea szerint az intézkedéssel többek között az éttermi élő zene korábbi hagyományát hoznák vissza.

A héten közvitára bocsátott tervezethez november 24-éig lehet javaslatokat megfogalmazni, a végleges változat a tervek szerint a november végi ülésen kerül a helyi tanács asztalára.