Elfogadhatatlannak tartja a katalán kiválást a spanyol uralkodó

MTI 2017. október 21., 11:12

Újfent elfogadhatatlannak nevezte a spanyol uralkodó a katalán függetlenségre irányuló törekvéseket. VI. Fülöp az Asztúria Hercegnője-díj péntek esti oviedói átadóján hangsúlyozta, Katalónia a 21. századi Spanyolország része és az is marad.

Fülöp király szerint a katalán kiválás „lerombolná a demokratikus együttélést” Fotó: AFP

A király hozzátette, Spanyolország jogállami keretek között, demokratikus intézményrendszere segítségével fogja rendezni a konfliktust. A hetek óta tartó belpolitikai válságot az október 1-jén tartott katalán függetlenségi népszavazás váltotta ki, amelyet a spanyol alkotmánybíróság törvényellenesnek talált és a madridi kormány is a leghatározottabban elítélt.

VI. Fülöp szerint a jövőről szóló egyetlen olyan terv sem valósulhat meg, amely lerombolná a demokratikus együttélést, és a jövőről és a szabadságról szóló egyetlen elképzelés sem alapulhat a társadalom fájdalmas és szívet tépő megosztásán.

„Egyetlen projekt sem vezethet egy nép elszigetelődéséhez és elszegényedéséhez” – fogalmazott az uralkodó.

Az Asztúria Hercegnője-díjat nyolc kategóriában ítélik oda, idén az egyetértés kategóriában az Európai Unió kapta a spanyol Nobel-díjként emlegetetett kitüntetést. A díjat Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vette át a 28 országot tömörítő szervezet nevében. Juncker és Tajani örömének adott hangot, hogy sok spanyol zászlót látott Oviedóban, Asztúria tartomány fővárosában. Köszönőbeszédében az Európai Parlament elnöke elutasította a „nacionalista egoizmusokat”. A közönség ünneplése közepette arra szólított fel, hogy ne szülessenek határok az európaiak között.

Tajani a spanyol belpolitikai válságra utalva hangsúlyozta, a törvény tiszteletben tartása nem lehetőség, hanem kötelesség. Ugyanezt emelte ki Jean-Claude Juncker is. „Európa ereje a jogállamiságon alapul” – mondta az Európai Bizottság elnöke. „Spanyolország helye Európa szívében van, Spanyolország nélkül Európa sokkal szegényebb lenne” – fogalmazott spanyolul kezdett beszédében, amelyet aztán a Viva Espana, Viva Európa (Éljen Spanyolország, éljen Európa) felkiáltással zárt.

Donald Tusk a sokat vitatott katalán referendumra utalva szintén azt emelte ki, hogy a törvényt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, a párbeszéd mindig jobb megoldás a konfliktusnál. A lengyel politikus külön örömének adott hangot, hogy honfitársa, Adam Zagajewski is kitüntetést vehetett át Oviedóban. A neves író, költő az irodalom kategóriában kapta meg a rangos elismerést.