Tízmillió euróból építenek kórházat Nagyváradon

Krónika 2017. október 20., 18:25

Nagyvárad legnagyobb egészségügyi beruházására kerül sor a következő években, az önkormányzat ugyanis tízmillió eurós beruházással építene új épületszárnyat a városi kórházhoz.

Az új kórház látványterve Fotó: Oradea.ro

A tervről pénteken számolt be Maria Silaghi, a Dr. Gavril Curteanu Városi Klinikai Kórház menedzsere az Ilie Bolojan polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. A városháza közleménye szerint az elöljáró emlékeztetett, hogy az egészségügyi intézmények decentralizációja révén pár éve valamennyi kórház a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik.

Mint mondta, az intézmények nemrég lezajlott összevonásakor és átszervezésekor arra törekedtek, hogy ezek minél kevesebb épületben működjenek, minél jobb infrastruktúrával.

Azonban a törekvések ellenére jelenleg is van pár olyan kórházépület, amely nem megfelelő, mint például a járványosztály Körös Áruház melletti székhelye, a tüdőgyógyászat vagy a neurológia épülete.

A jelenlegi helyzetet új kórházépület felhúzásával orvosolná az önkormányzat, mely a városi kórház udvarán épülne és folyosó kötné össze a régi ingatlannal.

Ilie Bolojan szerint így két-három év múlva a gyermekgyógyászat teljesen átköltözhetne ide, és annak helyére a jelenleg nem megfelelő körülmények között működő osztályok költözhetnek.

Az elöljáró szerint ez lesz a következő évek legnagyobb egészségügyi beruházása, emellett azonban a megyei kórházban is változások lesznek, a sürgősségi osztály bővítésével párhuzamosan a járóbetegrendelő is új helyre költözik.

Az építkezést az önkormányzat és a városi kórház közösen finanszírozza, januárra már a megvalósíthatósági tanulmány is elkészül, tette hozzá Bolojan.

A polgármester ugyanakkor értékelte az egészségügyi intézmény azon törekvését, hogy saját beruházásokat valósít meg, mint mondta, idén kétmillió eurót költöttek fejlesztésekre, ezeknek köszönhetően a kórház több osztálya megújult, de új lifteket is felszereltek.