„Elmagyarázta” a miniszterelnök, miért van szükség szolidaritási adóra

Krónika 2017. október 20., 17:30

Eddig is létezett egy 0,25 százalékos szolidaritási adó, a pénzügyminisztérium most azt számolja, hogy miután megváltozott az adóalap, ne változzon a befolyó összeg reálértéke – jelentette ki pénteken Déván Mihai Tudose miniszterelnök.

Fotó: Gov.ro

A kormányfő elmondta, szolidaritási adó eddig is létezett, ugyanakkor szerinte valószínűleg az adott okot félreértésre, hogy egy ehhez hasonló közteher bevezetéséről már szó volt három-négy hónappal ezelőtt is. Azt a szolidaritási adót a kereskedelmi társaságok üzleti forgalmára vetették volna ki.

„Most, amikor beszélünk, minden munkáltató befizeti a 0,25 százalékos adót, amit az Európai Unió is kér és a szakszervezetek is ragaszkodnak hozzá. A pénzügyminiszter most azt számolja, hogy hány százaléknak kell lennie ennek az adónak ahhoz, hogy miután megváltozott az adóalap, a szolidaritási alapba befolyó összeg reálértéke ne változzon. Erről van szó. De az ön munkáltatója jelenleg is befizet 0,25 százalékot” – mondta újságírói kérdésre Tudose a sajtótájékoztatón, amikor a két százalékos szolidaritási járulékról kérdezték. A miniszterelnök hozzátette: igyekszik „nem finánc nyelven” elmagyarázni Ionuţ Mişa pénzügyminiszter egy nappal korábban szaknyelven adott magyarázatát.

Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes szintén megpróbálta megmagyarázni a szolidaritási járulék kérdését és hangsúlyozta: nincs szó új adó bevezetéséről.

A politikus elmondta, jelenleg mindenki 39,25 százalékos társadalombiztosítási hozzájárulást fizet: 22,75 százalékot a munkáltató, 16,5 százalékot pedig a munkavállaló. Miután a társadalombiztosítási járulék terhe a munkavállalóra hárul – a kormány tervei szerint 2018 januárjától –, a hozzájárulás összegét 37 százalékra csökkentik.

„Ami a 0,25 százalékos bérgarancia-alapot illeti: eddig a munkáltató mintegy négy különböző biztosítási számlára (munkanélküli segély, betegszabadság, stb.) befizette összesen a fizetésalap 2,25 százalékának megfelelő összeget. Ezentúl egyetlen számlára fizet és kevesebbet: 2,25 százalék helyett 2 százalékot. A szakszervezetek kérésének is megfelelően mindez a munkáltató felelőssége marad, mint ahogyan a munkavállaló által fizetendő 35 százalékot jelenleg is a munkáltatónak kell átutalnia” – idézte Ciolacut az Agerpres hírügynökség.