Magánéletre vonatkozó dokumentumokat is tartalmaz a SIPA-archívum

Balogh Levente 2017. október 19., 16:47

Valóban vannak egyes személyek magánéletére vonatkozó dokumentumok a büntetés-végrehajtó intézetek egykori titkosszolgálata, az úgynevezett Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) irattárában – jelentette ki csütörtökön Tudorel Toader.

Fotó: Pixabay.com

A tárcavezető elmondta, amikor a kinevezték a minisztérium élére, egy közszereplő – aki nem a minisztériumban tevékenykedik – figyelmeztette az archívum meglétére, amelyet „ketyegő bombának” nevezett. Közölte, ezt követően úgy döntött, hogy nem titkolja tovább az archívum létét, és kivizsgálja az ügyet.

Mint kifejtette, ott számos olyan dokumentumot talált, amelynek nem ott van a helye – például a különleges besorolású büntetés-végrehajtási alkalmazottak munkakönyveit, amelyekhez azok nem férhettek hozzá, mivel nem volt bejárásuk az archívumba.

„Azt is feltételeztem, hogy ott egyes személyek magánéletét érintő dokumentumok is vannak. És vannak.

A magánéletre vonatkozó dokumentumokat egy kormányrendelet alapján nem hozhatjuk nyilvánosságra, de az, akire vonatkoznak, megtekintheti őket”

– mondta Toader.

Mint kifejtette, emellett olyan dokumentumok is vannak, amelyeket az Országos Levéltárba, illetve a titkosakat a SRI archívumába kell átvinni. Megjegyezte, nem készült nyilvántartás azokról, akik az archívumban jártak, ugyanakkor vannak információi arról, kik voltak benn, és aki nem rendelkezett az államtitkokat kezelő hatóság (ORNISS) engedélyével, azt feljelentette a szervezett bűnözés elleni ügyészségnél.

Mint arról beszámoltunk, Toader az év elején annak nyomán jelentette be az archívum nyilvánosság elé tárását, hogy

egyes, sajtóban megjelent vádak szerint az onnan eltulajdonított kompromittáló információkkal mindmáig zsarolják a bírákat.

Az irattár tartalmának leltározására most újabb, öttagú bizottság alakult, amelynek három éve lesz a dokumentumok osztályozására és az illetékes hatóságoknak történő átadására. Az archívum egyes feltételezések szerint a SIPA által megfigyelt bírák és ügyészek magánéletére vonatkozó információkat is tartalmaz.

A különböző elnevezések alatt másfél évtizedig működtetett börtön-titkosszolgálat állományának csaknem felét a Securitatétól (a volt kommunista titkosrendőrségtől) vette át. A SIPA megszüntetését Monica Macovei – jelenleg néppárti EP-képviselőként politizáló – akkori igazságügyi miniszter rendelte el 2006-ban.