Véget ért a sztrájk, közlekednek a villamosok és a buszok Nagyváradon

Krónika 2017. október 19., 15:42

Befejeződött csütörtökön a nagyváradi tömegközlekedési vállalat alkalmazottai által kedden kirobbantott spontán sztrájk, a reggeli órákban az összes autóbusz forgalomba állt, és a villamosok is menetrend szerint közlekedtek.

Fotó: Oradea.ro

Az Ebihoreanul.ro portál beszámolója szerint hajnalban csendőrök érkeztek a vállalat székháza elé, és

bekamerázták a székház előtti bejáratot, hogy beazonosíthassák azokat, akik akadályozták a munka felvételét.

Az előző két napon ugyanis az egyik sofőr autóbuszával eltorlaszolta a kaput, hogy azok az alkalmazottak se tudjanak munkába állni, akik befejezték volna a tiltakozást.

Szerdán este egyébként három, majd további négy autóbusz forgalomba állt a hosszabb, forgalmasabb szakaszokon. Amint arról lapunkban is beszámoltunk, szerdán délután találkozott a tüntetőkkel Ilie Bolojan polgármester, és közölte: nincs anyagi lehetőség a sztrájkolók bérköveteléseinek – a jelenlegi 2000 helyett 3000 lejes fizetés – teljesítésére.

{K1}

Az elöljáró leszögezte: bizonyos mértékű béremelés csakis jelentős elbocsátások révén valósítható meg, ezért felszólította a cég vezetését egy két lépcsőből álló leépítési terv kidolgozására. Bolojan „abnormálisnak” nevezte a helyzetet, hiszen, mint emlékeztetett, az alkalmazottaknak a sztrájk idején is biztosítaniuk kellett volna az utasszállító kapacitás mintegy 30 százalékát.

Mindezek ellenére a tüntetők egy része még csütörtökön sem akart munkába állni, és

kifütyülték azokat a kollégáikat, akik dolgozni kezdtek.

Viorel Mircea Pop, a közlekedési vállalat vezérigazgatója közölte: az alkalmazottak nem hogy béremelést nem kapnak, de a két kiesett munkanap miatt mintegy 200 lejjel kevesebb fizetést kapnak majd október hónapra.