Antal Árpád a bukaresti nemekről, Traian Băsescu kirohanásairól és a katalán válságról

Bíró Blanka 2017. október 19., 15:26

Bukarestben minden nap, minden magyar kérésre azt mondják, hogy nem; nemekre nem lehet jövőt építeni egy állam és egy közösség közötti kapcsolatban, ez ma Európában is látszik – fogalmazta meg csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Antal Árpád (archív felvétel) Fotó: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a következő időszakban, a centenárium évében is markánsan ki kell állni a magyar közösség jogaiért.

A román ellenzék minden megmozdulása arról szól, hogy a Szociáldemokrata Párt ne tudjon gesztusokat gyakorolni az RMDSZ irányába. Szomorú, hogy az interetnikus kapcsolatokban is a politikai játszmákat alkalmazzák, egy közösséget akarnak sarokba szorítani”

– mondta az elöljáró.

Megjegyezte, Traian Băsescu volt államfő „Románia új Vadim Tudora” akar lenni, éppen ő, akiben a magyarok egy része megbízott, és aki március 15-én államelnökként több ízben fogalmazott meg üzeneteket az ünneplő magyaroknak, most pedig szembemegy saját, korábbi értékrendjével.

Újságírói kérdésre Antal Árpád kifejtette,

nem támogatja Katalónia függetlenedési törekvéseit, ám a régió autonómiája modellértékű Székelyföld számára.

Ami Spanyolországban zajlik, azért jó, mert most mindenki megérti, mi a különbség az autonómia és a függetlenség között, az utóbbi 10–15 évben ezt a két fogalmat sokszor próbálták összemosni Bukarestben. Soha nem vezet jóra, ha a központi hatalom minden kérésre nemmel felel – szögezte le a politikus. „A gyermek, aki soha nem kap enni, egy idő után megelégeli ezt és megszökik otthonról” – fogalmazott Antal Árpád.